Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Культурна Орлівка: про будні та досягнення сільського Будинку культури у Ренійській громаді 

24 Березня 2024 16:00
Микола Григораш
Культурна Орлівка: про будні та досягнення сільського Будинку культури у Ренійській громаді 

Село Орлівка Ренійської громади славиться своїми культурними традиціями. Повірте, така характеристика — це не якийсь заїжджений мовний штамп. Це дійсно так. Згадаймо хоча б унікальну, яка передається з покоління до покоління, традицію святкування у цьому селі Різдва, складовою якого є обряд «Мошул». Він настільки цікавий і неповторний, що щороку привертає до себе увагу великої кількості людей, і це не лише самі орлівці та мешканці інших населених пунктів громади. Подивитися на чудове свято, про яке минулого року писало інтернет-видання “Махала”, приїжджає багато гостей з навколишніх районів.

Культурна Орлівка здобула собі популярність і завдяки уславленому народному танцювальному колективу «Опинкуца», який упродовж усіх років свого існування ставав учасником численних конкурсів та фестивалів як у колишньому Ренійському районі, так і за його межами, у тому числі й за кордоном. А беззмінним керівником цього колективу є добре відомий у Ренійській громаді аграрій Микола Олександрович Александров, у минулому керівник сільгоспкооперативу «Прикордонник», а нині фермер, якому виробнича завантаженість ніколи не заважала і не заважає знаходити час, що називається, для душі, для творчості з дітьми, занурюючи їх у чарівний світ молдавського народного танцю.

Танцювальний колектив «Опинкуца»

Все, про що ми сказали вище, це свого роду візитна картка культурного життя Орлівки, серцем якої є сільський Будинок культури (нині філія комунальної установи «Центр культури і дозвілля»). 2019 року його новим керівником стала Мар’яна Кирліг.

«У нас є народний вокальний ансамбль «Дорулець», художнім керівником якого є я. Учасниками ансамблю є дівчатка віком від 5 до 15 років. Цей колектив бере участь у різних заходах і практично у всіх фестивалях, які проводяться в нашій громаді. Наприклад, у фестивалі молдавської культури «Cînt și joc la hora moldovenilor», який, щоправда, останнім часом проводиться онлайн. Також беремо участь у фестивалях «Mărțișor», День вина, виступали також на Дні міста Рені. У серпні 2022 року ми з дівчатами були в Румунії, нас запросили до дитячого табору відпочинку і заразом ми там виступили зі своєю програмою. Хотіла б зазначити, що в Румунії «Дорулець» виступав не раз і в різних фестивалях, і саме тому румунська сторона запросила нас на тиждень відпочити в таборі. Нас дуже добре прийняли, у дівчат залишилося багато яскравих вражень. Ансамбль «Дорулець» теж побував і в Болгарії, і в Молдові», – розповідає керівниця Будинку культури.

Звичайно, вона не могла не назвати і легендарну «Опинкуцу», якою керує Микола Александров. У складі ансамблю три групи: діти з першого по п’ятий клас, з п’ятого по одинадцятий клас та дорослий колектив.

«В Орлівському БК працює донька Миколи Олександровича, Наталія Абгаш, яка займається цими маленькими дітьми. «Опинкуца» постійно виступає на різних фестивалях, але з огляду на реалії останніх років (карантин, війна) колектив робить це онлайн. Наприклад, влітку того ж таки 2022 року ансамбль брав участь у фестивалі, який пройшов у Болгарії, а до карантинних обмежень вони їздили до Болгарії зі своєю танцювальною програмою та прославили наше село, нашу культуру. Цього року хлопці з народного танцювального колективу «Опинкуца» були у Молдові, в селі Крихана Веке, де проходив фестиваль «Капра, Турка, Бряза»: вони запросили нас до них із нашим обрядом «Мошул», який наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 6 липня 2022 року №228 внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України та йому присвоєно відповідний охоронний номер», – зазначила Мар’яна Кирлиг.

Учасники обряда “Мошул”

Вона повідомила також, що до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано й елемент «Готування української традиційної страви «Голубці». Культура приготування та споживання голубців» (Наказ МКІП № 719 від 20.12.2023 р. «Про розширення географічного розташування елемента нематеріальної культурної спадщини»).

«Ця страва поширена на всій території Одеської області, починаючи з півночі до крайнього півдня. В інвентаризації елемента взяли участь 9 громад нашої області, у тому числі і Ренійська громада, представлена Будинком культури Орловської філії комунальної установи «Центр культури та дозвілля» Ренійської міської ради», – каже наша співрозмовниця.

Колектив Орлівського Будинку культури з початком війни активно включився у проведення благодійних заходів, зокрема щодо надання допомоги вимушеним переселенцям.

«Як ви знаєте, 5 листопада 2022 року у Рені відбувся ярмарок національних страв, кошти від продажу яких були спрямовані на потреби Збройних сил України. Ми також взяли участь у цьому ярмарку. Крім того, ми займалися волонтерством, допомагали внутрішньо переміщеним особам, які приїхали до нашого села. Розповім один випадок. Коли почалася війна, до мене підійшли чоловік із дружиною та двома доньками і сказали, що шукають житло, попросили допомогти. Я знайшла їм будинок, принесла ліжко, їжу з дому. Вони прожили трохи та з’їхали, бо знайшли інше житло. Ця родина, вони були з-під Одеси, загалом прожила в Орлівці півроку. Вони залишилися дуже вдячними за прийом у нашому селі, ми досі спілкуємось», – поділилася спогадами керівник БК.

…Але повернемося до Будинку культури. У 2018 році у будівлі провели капітальний ремонт. У ході його відремонтовано перший поверх, актову залу, сцену, замінено віконні та дверні блоки, встановлено нове освітлення та французьку натяжну стелю. Ремонт проведено за рахунок бюджетних коштів і приватних інвестицій. Тепер тепло в БК подає твердопаливний котел, який працює на дровах та всіляких відходах рослинного походження (наприклад, як паливо використовується лушпиння після обмолоту насіння соняшника). Відкриття оновленого БК ознаменувалося святковим концертом. Наразі у штаті Орлівського Будинку культури, художнім керівником якого є Олена Калуян, працює 10 осіб.

Колектив Орлівського Будинку культури

«Профільної освіти я не маю і до призначення на цю посаду я у сфері культури не працювала. Проте я виступала у самодіяльності, співала у жіночому вокальному ансамблі «Дойна», разом з яким брала участь у різних фестивалях, що проходили в нашому селі та в Рені. Це було тоді, коли директором Будинку культури був Дмитро Калуян, якого змінив на посаді Георгій Мийня. Він і запросив мене до БК, запропонував попрацювати на півставки, займатися з колективом «Дорулець». Я, подумавши, погодилась. А посаду директора БК мені запропонував сільський голова Михайло Куванжи», – розповіла про себе Мар’яна Кирліг.

Поділитись
Зараз читають