Інтернет-видання Бессарабії

Коржики з медом, майстер-класи з рукоділля та застілля з пісної їжі: як гагаузи півдня Одещини святкують день Святої Варвари

24 Грудня 2024 16:45
Софія Чебан
Коржики з медом, майстер-класи з рукоділля та застілля з пісної їжі: як гагаузи півдня Одещини святкують день Святої Варвари

Збереження традицій та обрядів у народів, які проживають на території української Бессарабії, є одним із головним пунктів у житті. З особливим хвилюванням та трепетом гагаузи, болгари, албанці, молдавани передають скарби національної культури наступним поколінням. Кожне свято несе у собі кладезь деталей, які мають для кожного народу важливе та принципове значення. Грудень багатий на великі свята, один з яких – день Святої Варвари. Журналісти інтернет-видання “Махала” дізналися як, цей день відмічають болгари та гагаузи Бессарабії. 

За традицією на день Святої Варвари зранку в родинах, як болгарських, так і у гагаузьких, пекли святкові коржики, які називаються “піта”. 

Його змащували медом, що символізувало добробут. Коржики обов’язково роздавали сусідам на перехресті доріг, що було своєрідним жестом доброзичливості та взаємопідтримки, а також символізувало побажання здоров’я, добробуту та миру в оселі. 

Про те, як проходить свято у болгар, інтернет-видання “Махала” вже розповідала раніше.

У гагаузів цей день проходить трішки по-іншому. Жінки збираються разом, для того, щоб навчити молоде покоління майстерності у в’язанні килимів, рушників та виробів ручної роботи. 

“Спочатку ми працюємо, бо за традицією, кожна дівчина має навчитися робити щось своїми руками. Потім сідаємо за стіл, на якому тільки пісна їжа та проводимо весело час”, – каже Ольга Кулаксиз, директорка Одеського обласного центру гагаузької культури. 

Більше про те, як гагаузи святкують цей день, дивіться у репортажі.

Поділитись
Зараз читають