Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Бессарабія – наша оселя»: обласний центр національних культур у місті Рені проводить дистанційний фестиваль

12 Квітня 2024 14:00
Микола Григораш
«Бессарабія – наша оселя»: обласний центр національних культур у місті Рені проводить дистанційний фестиваль

У рамках святкування Дня Європи, який в Україні відзначають 9 травня, обласний центр національних культур у місті Рені проводить дистанційний фестиваль «Бессарабія – наша оселя». Про це повідомляє «Махала» із посиланням на сторінку ОЦНК у Фейсбуці.

Афіша фестивалю

Фестиваль проводиться з 8 квітня до 9 травня 2024 року в режимі онлайн. На цей період також припадає відбірковий (заочний) етап прийому творчих робіт.

Учасники  представляють один художній номер (відео у форматі МР4, HD). Допускаються концертні та домашні відео, змонтовані або зняті одним кадром тощо. Від одного колективу або виконавця – 1 заявка на участь. Вікових обмежень не існує.

Критеріями участі є відповідність до теми, рівень виконавської майстерності, сценічна культура та естетика зовнішнього вигляду, художнє оформлення.

Надіслані на даний момент творчі роботи вже розміщені на сторінці обласного центру національних культур у місті Рені у Фейсбуці. Наприклад, номери народного вокального ансамблю «Ностальгія» Плавнінського Будинку культури, соліста Сергія Солдата, який представляє Тарутинський БК, вокального ансамблю «Натхнення» Вільненського БК Тарутинської селищної ради та інших учасників.

Тут слід додати, що фестиваль «Бессарабія – наша оселя» має статус міжнародного та проводиться вже вдванадцяте. Перший фестиваль відбувся у 2013 році, де була представлена багатонаціональна культурна палітра Ренійського району. Ідея фестивалю — ще раз підкреслити взаєморозуміння, дружбу між народами Бессарабського краю, визначити його багате культурне надбання.

У доковідні та довоєнні часи він проводився офлайн, у районному (тепер міському) Будинку культури, незмінно збираючи велику кількість глядачів. У різні роки на його сцену, окрім місцевих артистів, виходили колективи з інших районів. Наприклад, гостями сьомого фестивалю, що проводився 26 травня 2019 року, були самодіяльні артисти із села Криничне Болградського району, які приїхали з цілою концертною програмою. Ренійські глядачі нагородили заслуженими оплесками народний ансамбль музики та танцю «Криничанка», квартет «Славей», а також солісток Криничанського Будинку культури Діану Максимову, Ольгу Ніколаєву та Євгенію Тищенко.

Фото: виступає вокальний колектив «Натхнення» Вільненського БК Тарутинської селищної ради.

Поділитись
Зараз читають