Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Артисти Ренійської громади стали переможцями міжнародного фестивалю, який зібрав нащадків болгар

01 Червня 2024 16:05
Петро Хаджи-Іван
Артисти Ренійської громади стали переможцями міжнародного фестивалю, який зібрав нащадків болгар

У місті Каварна, в Рестубліці Болгарія, пройшов міжнародний фестиваль «XVIII Общобьлгарски младежки фолклорен сьбор. З Болгарією в серці 2024». Організаторами заходу виступили община міста Каварна та співак Ілля Луков.

 Про те, як проходив захід, журналісту видання “Махала” розповіла учасниця фестивалю Наталя Маргаза. Це єдине зібрання такого  масштабу, яке об’єднує молодих людей, нащадків болгар  з Албанії, Молдови, України, Македонії, Румунії та Сербії. Протягом двох днів учасники заходу на сцені в центрі міста виконували народні пісні та танці.

Україну на фестивалі представляли декілька колективів Ренійської міської територіальної громади. Участь у фестивалі відбулася за підтримки громадської організації «Болгарсько-українського освітнього центру «Медіа» на чолі з Катериною Гержик та Ніною Івановою, Асоціації гагаузів України на чолі з Юрієм Дімчогло та Ренійської міської ради.

Народний  гагаузький фольклорний ансамбль пісні та танцю  «Сєвда Гюлю» з Котловини (керівник Софія Богданова-Цонкова) представив танцювальну композицію «Бесарабська сюїта» та «Стилізований болгарський танець». Також на сцені фестивалю виступив народний вокальний ансамбль молдавської пісні «Церенкуца» з Рені (керівник Галина Нікіта-Куля), народний вокальний ансамбль «Бесмелуца» з Долинского  (керівник Катерина Лунгу),  вокалістки Федора Жека (керівник народного вокального ансамблю молдавської народної пісні «Флоаре де мелін» з села Лиманське) та Світлана Тасмали  (учасниця народного вокального ансамблю «Бесарабянка» з Новосільського).

 Хореографічний гурток «Казка» центру позашкільної освіти  «Перлина» Ренійської міської ради (керівник Світлана Асаржи) представив три танцювальні композиції: «За лісами горами», «Шопско хоро» та «Джиновскі танок».

Журі високо оцінило виконавську майстерність та сюжет танцювальних композиції. Юні танцюристи Ренійської громади були визнані переможцями та запрошені до участі в гала-концерті фестивалю. За підсумками колектив отримав грамоту з вищою відзнакою та кубок переможців.

На учасників фестиваля очікував приємний сюрприз – поїздка на Мис Каліакра, природний та археологічний заповідник, що входить до переліку ста найбільших туристичних місць Болгарії та безкоштовне відвідування музею.

Фото надані закладами культури Ренійської громади

Поділитись
Зараз читають