Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Що треба встигнути зробити в останній місяць осені в Бессарабії: топ-10 порад від видання «Махала»

05 Листопада 2024 16:40
Тетяна Терзі
Що треба встигнути зробити в останній місяць осені в Бессарабії: топ-10 порад від видання «Махала»

У Бессарабію завітала справжня осінь. І хоча погода ще радує теплими днями, вже відчувається подих зими. Що треба встигнути зробити в останній місяць осені, щоб порадувати себе, своїх близьким та підготуватися до зустрічі зими. Представляємо Топ-10 порад від видання «Махала».

Зібрати городину та заготувати овочі

Це літо в Бессарабії було спекотне та посушливе. Багато господарів скаржилися, що в городах майже всі посохло і врожай городини поганий. В літній період в багатьох колодязях навіть зникла вода через посуху. Але дещо вдалося виростити. Глибокої восени зазвичай збирають та закладають на зиму корнеплоди – моркву, буряк. Готовий до закладки на зиму гарбуз. Цей овоч в Бессарабії дуже полюбляють, бо взимку часто готують гарбузову кашу, печений гарбуз з медом та горіхами, а ще традиційну бессарабську страву – кабакли. Як її приготувати – даємо рецепт у нашому відео.

Традиційно в цей період заготовляють та закладають на зберігання картоплю та капусту. Більша частина населення Бессарабії вимушена купляти картоплю, то росте вона в цих краях погано.

Цього року вартість картоплі від 30 до 45 грн за 1 кг.

Листопад – це місяць капусти. Її квасять цілими головками, щоб взимку робити голубці або сарма. Ще одне традиційне блюдо Бессарабії – запечена квашена капуста з уткою або іншим жирним м’ясом.  Вартість капусти цього року в середньому 30 грн за 1 кг.

Зробити традиційну бессарабську туршу

В Бессарабії – не одне застілля восени та взимку не обходиться без квашених овочів. Туршу – це найкращий додаток до каварми та інших  м’ясних страв. Це дуже корисний для здоров’я ферментований продукт.

Туршу роблять з нестиглих помідорів, навіть зелених. Туди можуть додавати капусту, перець, буряк і навіть фрукти – яблука, айву. Овочі вкладають у ємність шарами, перекладаючи духмяною зеленню – селерою, кропом, петрушкою. Як приготувати трушу – даємо рецепт у нашому відео.

Квашені овочі за рецептом гагаузів навіть увійшли до переліку нематеріальної культурної спадщини Одещини.

Скуштувати молодого вина

У листопаді винограду на лозі зазвичай вже не залишається. Але у кожного господаря в підвалі вже бродить або перебродило молоде вино. Без вина на півдні Одещини не відбувається ні одне свято. Вино – це традиційний напій місцевих жителів, його п’ють помірно для здоров’я під час їжі або важкої роботи.

Про те, що вино лікує, нам розповів один з виноробів – аматорів Валерій Абаджиєв. Листопад – це місяць молодих вин. Недаремно саме в цей час відбувається винний фестиваль в Болграді. Цього року він пройде в форматі бізнес-конференції про розвиток виноградарства. Але головною прикрасою заходу стане саме дегустація місцевих крафтовин вин та нагородження найкращих виноробів. Як зробити вино за старовинним рецептом – дивіться у нашому відео.

Прогулятися парками, природними заказниками та помилуватися фарбами осені

Осінь вже розфарбувала дерева в різні кольори. Це можна спостерігати в парках та на узбережжі Придунайських озер.

На подвір’ях приватних домоволодінь та в населених пунктах ще багато квітів, які радують око. Скоро їх не буде, тому треба встигнути увібрати в себе цю красу та наповнитися енергією природи серед мальовничих бессарабських пейзажів.

Дуже добре медитувати десь на галявинці або біля джерела природної води, відпустивши всі негативні думки, образи та сумніви. Це перезавантажить вас, підніме настрій та налаштує на зимовий період. Можна зробити осінню фотосесію на тлі різнобарв’я природи, роздрукувати фото та зробити альбом.

Сходити на тихе полювання

Цього року восени було багато дощів, що дало можливість грибникам вийти на тихе полювання за грибами. На півдні Одещини можна знайти і дикі шампіньйони, і опеньки, і вішанки, і навіть рижики.

Але треба розуміти, що бувають гриби -двійники, які не можна вживати, бо вони отруйні. Цього року восени медики фіксували вже декілька випадків отруєння грибами. Тобто треба добре розумітися на грибах перш ніж йти на їх пошуки. В Бессарабії гриби ростуть в багатьох лісопосадках, природних заказниках та національних парках. Але якщо ви досвідчений грибник і знаєте місця, де вони ростуть, то отримаєте подвійну користь від такого проведення часу, бо будете мати корисний продукт і прогулянку лісом зі свіжим повітрям.

Як не отруїтися грибами – читайте наші рекомендації за посиланням.

Зібрати лікарські плоди – шипшину, калину та терен

Такий вид дозвілля можна також віднести до тихого полювання. Але тут ви отримаєте ще й вітамінний напій, який зимовими вечорами принесе вам неабияке задоволення та приємні спогади. А ще покращить здоров’я.

Після збору цих рослин, які корисні та є справжніми вітамінними бомбами, ви отримаєте ще й користь від прогулянки та рухів. Бо малоактивний спосіб життя – це перше, від чого починаються проблеми зі здоров’ям. На прогулянку можна взяти термос з гарячим чаєм або навіть глінтвейном – що кому більш до вподоби. І тоді прогулянка перетвориться на приємне з корисним.

Поласувати місцевими екзотичними фруктами

Так, зміни клімату призвели до того, що на півдня Одещини добре ростуть гранати та хурма. І жовтень-листопад – саме той час, коли вони визрівають. На ринках вже почали продавати гранати з приписом – місцевий. Коштують вони в середньому 100 грн за 1 кг. Але можна сторгуватися і дешевше.  Місцева хурма поки що рідкість, але в садах місцевих мешканців вона є. А ще в Бессарабії розпочали вирощувати ківі. Тож скоро побачимо і це диво на ринках.

Купити натуральну ковдру з овечої вовни

Ніяка синтетична ковдра не замінить натуральну, яку використовували багато років назад наші предки. Такою вона залишилася й зараз – тепла, легка та служить довго. Натуральна ковдра надає особливий затишок. В неї так приємно загорнутися зимового вечора, взяти в руки книгу, або поринути думками в приємні спогади. Це те, що сьогодні називають турбота про ментальне здоров’я, бо це про поєднання тепла тіла та душі.

Навіть сьогодні ковдри з вовни шиють в багатьох селах Бессарабії. Ми відвідали родину, яка шиє такі ковдри. Як відбувається цей процес – дивіться у нашому відео.

Протопити піч або камін

Коли наступає той період, коли опалення вмикати ще зарано, а в кімнаті вже прохолодно, дуже хочеться відчути тепло живого вогню. Потріскування гілля або виноградної лози дають неймовірне відчуття спокою та затишку.

У той період, коли місто та села почали масово газифікувати, а природний газ коштував недорого, багато людей просто викинули пічки з дому, створивши сучасний інтер’єр. Потім пожаліли про цей вчинок. Особливо, коли підвищилась вартість блакитного палива. Не дарма раніше казали, що в домі головне – це піч. І обігріє, і нагодує.

Зараз в багатьох домах облаштовують каміни. Це може буде вбудований камінь або декоративний камін зі скляними дверцятами, через які приємно спостерігати за грою вогню. Це заворожує, знімати стрес, наповнює спокоєм. Не пропустіть цей час. Порадуйте тебе теплом відкритого вогню.

Влаштувати генеральне прибирання

Можливо, не всім це сподобається. Але так робили наші предки. Саме восени вони очищували свої домівки і позбавлялися зайвих речей. До того ж непотрібні вам речі можуть бути потрібні іншим. Так ви ще зробите добру справу, надавши комусь допомогу.

В цей період прийнято прибирати городи та подвір’я, згрібати сухе листя, виносити сміття. Але ж ми пам’ятаємо, що листя спалювати не можна. Ми бережемо нашу планету. І тим самим бережемо себе. Що загрожує тим, хто все ж таки спробує палити листя та сміття – нагадуємо за посиланням.

Бонус. Задонатьте на ЗСУ

Ніщо не принесе нам такий спокій, як Перемога. А  для цього кожний має пам’ятати, що наш спокій бережуть наші воїни. Не забувайте підтримати їх своїми донатами.

Що видання “Махала” рекомендувало встигнути зробити влітку – читайте за посиланням.

Поділитись
Зараз читають