Щорічно у третю неділю листопада в Україні відзначається День працівників сільського господарства. Це професійне свято є символом пошани та вдячності тим, хто своєю щоденною працею забезпечує країну продовольством та сприяє її економічному розвитку. З цієї нагоди журналіст інтернет-видання “Махала” поспілкувався з керівником фермерського господарства «Буджак» Олексієм Згіріним. У розмові пан Олексій розповів про становлення та розвиток господарства, поділився викликами, з якими стикаються фермери, а також згадав про ключові досягнення свого підприємства.
Свою діяльність фермерське господарство розпочало у середині 2000-х років з вирощування зернових культур.
“На додаток до вирощування зернових культур, у середині 2000-х років господарство розширило свою діяльність. Ми почали займатися виробництвом посадкового матеріалу. З цією метою було створено спеціальну ділянку для мікроклонального розмноження рослин — сучасної технології, що дозволяє отримувати високоякісний посадковий матеріал через клонування. Серед одних з перших успішних проєктів було вирощування посадкового матеріалу хмелю, а також підщеп для черешні, що користувалися значним попитом. Останні п’ять років господарство активно займається вирощуванням батату. Спочатку фокус був зосереджений на виробництві посадкового матеріалу, але згодом освоїли технологію вирощування самих коренеплодів”, – поділився деталями Олексій Олександрович.
Від самого початку господарство впровадило систему водяного зрошення полів, що стало ключовим фактором для стабільного врожаю навіть у посушливі сезони. Завдяки використанню сучасних іригаційних технологій вдалося значно підвищити продуктивність вирощуваних культур і забезпечити їх високу якість.
“У нашій місцевості вирощування сільськогосподарських культур без зрошення є надзвичайно складним завданням. На сьогодні наша зрошувальна система охоплює всі основні площі господарства, що дає змогу ефективно використовувати водні ресурси та забезпечувати рослини необхідною вологою.Ми з самого початку зосередилися на впровадженні крапельного зрошення, оскільки воно дозволяє не лише економно витрачати воду, але й вчасно та точно вносити поживні речовини, необхідні для рослин”, – пояснив Олексій Згірін.
Цього року СФГ «Буджак» успішно внесло американський сорт батату Борегард (Beauregard) до офіційного реєстру сортів рослин, придатних для поширення та рекомендованих для вирощування в Україні. Наразі у реєстрі нараховується три сорти батату: два з них зареєстровані Харківським інститутом овочівництва, а третій — завдяки зусиллям СФГ «Буджак».
“Приблизно 6-7 років тому мені принесли одну бульбу батату з проханням попрацювати над нею, щоб ми могли внести її в пробірку та отримати чистий посадковий матеріал за технологією мікроклонального розмноження “in vitro”. Перші два роки були складними, оскільки цей сорт виявився досить вибагливим до роботи. Однак нам вдалося знайти рішення, і ось вже близько п’яти років ми успішно вирощуємо якісний посадковий матеріал. Ця культура досить добре росте в нашому регіоні, але ключовим фактором є правильний вибір сорту”, – поділився Олексій.
Окрім вирощування сільськогосподарських культур, кожне фермерське господарство стикається з важливим завданням — знайти стабільні та вигідні точки збуту своєї продукції. У цьому році фермерське господарство «Буджак» засадили 7 гектарів цією перспективною культурою.
“Ми вже перевезли батат на зберігання. Тепер будемо спостерігати за динамікою продажів. Якщо результати будуть позитивними, можливо збільшимо площі посіву цієї культури. Попит на батат щороку зростає, особливо в країнах Євросоюзу, і, думаю, в Україні ця тенденція також набирає обертів. Наразі ми орієнтуємося виключно на внутрішній ринок, оскільки конкурувати на міжнародному поки складно. Основним гравцем на європейському ринку залишається Єгипет, який має значні обсяги виробництва, що дозволяє їм пропонувати конкурентні ціни. У нас поки немає таких масштабів, але ми рухаємося в цьому напрямку”, – розповів Олексій Згірін.
З початком повномасштабного вторгнення фермерське господарство розширило напрями своєї діяльності, зокрема, розпочало вирощування баштанних культур і цибулі. Через тимчасову окупацію Херсонщини, яка була основним регіоном вирощування кавунів і динь в Україні, виник значний дефіцит цих продуктів на ринку. У відповідь на цей виклик господарство вирішило зайнятися вирощуванням баштанних культур.
“Сьогодні приблизно чверть наших полів, як і раніше, займають зернові культури, адже дотримання сівозміни є обов’язковим для підтримання родючості ґрунту. Водночас ми значно розширили напрямок овочівництва. Зараз ми працюємо консультантами з Каховки, які змушені були виїхати через окупацію. Повномасштабне вторгнення змінило розподіл фахівців у регіонах. До вторгнення ці спеціалісти були настільки затребуваними, що мені навіть не вдавалося з ними зв’язатися. А тепер вони змістилися в наш регіон, що відкриває можливості для навчання та обміну досвідом з висококласними професіоналами”, – поділився Олексій Олександрович.
Фото з особистого архіву Олексія Згіріна