Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як відомий шеф-кухар випікав обрядовий бессарабський хліб в селі Криничне

07 Травня 2023 14:00
Тетяна Терзі
Як відомий шеф-кухар випікав обрядовий бессарабський хліб в селі Криничне

Відомий український шеф-кухар та блогер з Одеси Андрій Величко відвідав Бессарабію. Цього разу він побував в селі Криничне Болградського району.

Його візит був присвячений  святкуванню Дня святого Георгія, який в Бессарабії відзначають 6 травня.

Відомий шеф-кухар завітав у гості до Тетяни Дукової, яка вчила Андрія Величко  виготовляти обрядовий хліб, рецепт якого зберігають на протязі більше двох сторічь.

«В цей день випікають обрядовий хліб, готують курбан в печі або на вогні, та за традицією ягнят вперше випускають в отару на пасовиська. Це одне з найбільших свят українців болгарського походження півдня Бесарабії. І знаменує воно початок літньої половини року». – розповів шеф-кухар в Фейсбук.

А Тетяна поділилася рецептом хліба та розповіла про традиції бессарабськиї болгар, які місцеві мешканці дбайливо зберігать.

Це не перша поїздка  Андрія Величко на південь Одещини. Він відвідав село Городнє і був у захваті від місцевих спецій, які виготовляють за старовинними рецептами, а саме: від мірудії. Він навіть поділився рецептом її виготовлення.

Не менше насиченою для кухара виявилася і його поїздка в село Криничне.

Нагадаємо, Тетяна Дукова – філолог за освітою, вона присвятила своє життя збереженню болгарської культури та традицій. Але найважливіше місце в її житті посідає хліб. На базі власного будинку вона створила туристичнe локаці. «Хлібна къща», яка увійшла до Міжнародного проекту «Дороги вина та смаку Української Бессарабії». В гостях у Тетяна побувала і наша знімальна група.

Поділитись
Зараз читають