Село Виноградне Кубейської громади відзначило 202-гу річницю від дня заснування села. Це свято для мешканців Хасан-Батиру (стара назва села) є особливим, оскільки випадає на день Покрови Пресвятої Богородиці.
Про це повідомляє інтернет-видання “Махала”.
В рамках святкування в селі організували концерт, до участі в якому залучили учасників художньої самодіяльності сіл Виноградне, Оріхівка та Кубею. На сцені звучали пісні як болгарською, так і українською мовами, також були представлені народні танці.
Окрім цього у Свято-Покровській церкві села Виноградне пройшла велика святкова служба, де зібралася більшість мешканців громади. За традицією, після служби завжди відбувається застілля, де головною стравою є “курбан”.
“Цій традиції дуже багато років, я ще з дитинства її пам’ятаю, вона завжди була. Найімовірніше, що її започаткували наші пращури, які засіли на цих землях, тож вона з тих часів дійшла до нас. Кожного року в нас на це свято роблять “Курбан”, роблять його по всьому селу, чоловіки збираються цілою вулицею та його готують разом, а жінки готують “кавармічку” з нутрощів, наприкінці всі збираються та святкують цілою вулицею. Щоправда, бували моменти, коли люди готували скромно, через важкі часи. Тому цьогоріч наші мешканці дотрималися цієї традиції, але стримано, через війну в країні”, – розповів журналісту інтернет-видання “Махала” староста села Виноградне Іван Михайлов.
Довідка. Курбан – це страва бессарабської кухні, яка традиційно готується з баранини. Готується в основному на вогнищі, у великому казані. Саме слово “курбан” арабського походження, що в перекладі означає “жертва”. Курбан готують у дар, на знак подяки вищим силам, та для оберігу від злих сил.
В різних селах Бессарабії його готують на різні дати, але основними датами є:
Фото: Валерій Гайдаржи, Николай Николов