Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Майстерність обліку: кар’єрний шлях та поради від бухгалтерки з 50-річним стажем Віри Пенчевої

10 Листопада 2024 12:27
Анастасія Володимирова
Майстерність обліку: кар’єрний шлях та поради від бухгалтерки з 50-річним стажем Віри Пенчевої

Професійна кар’єра цієї жінки – це не лише історія досягнень, а й свідчення безперервного самовдосконалення і працьовитості. Вона пройшла шлях від рядової бухгалтерки в сільгосппідприємстві до керівної посади в районному відділі КРУ. Вона ніколи не мріяла обіймати високі посади й не любить публічності. Але напередодні Міжнародного дня бухгалтера погодилася дати інтерв’ю журналістці видання «Махала» і розповіла про етапи свого професійного становлення, про те, що цінує в колегах і може порадити молодим спеціалістам. Мова йде про Віру Степанівну Пенчеву.

Віра Степанівна, ми раді зустрітися з вами напередодні Міжнародного дня бухгалтера та поговорити про вашу цікаву кар’єру. Розкажіть, як ви прийшли в цю професію?

Мій шлях у бухгалтерії розпочався досить рано. Після школи, у 1969 році, я закінчила училище бухгалтерів і була направлена за розподілом в сусіднє село. Моя перша робота — бухгалтер у колгоспі в селі Дмитрівка. Мені було лише 18 років, коли я почала працювати. З того часу не залишала цю професію. Робота бухгалтером вимагала неймовірної відповідальності та уважності, а також, звісно, знань. Тоді не було ні комп’ютерів, ні калькуляторів, які зараз дуже допомагають в роботі.

У вас великий досвід на різних посадах. Розкажіть, як розвивалася ваша кар’єра?

Моя кар’єра була стрімкою але, звісно, не без труднощів. Після того, як я пропрацювала в колгоспі 5 місяців, переїхала в Оріхівку і влаштувалась у сільську раду на посаду рахівника-касира. Потім, у 1972 році, я стала головним бухгалтером. Штат співробітників поступово збільшувався, адже з ростом установ (садочки, школи) доводилось збільшувати й команду. З часом я зрозуміла, що для подальшого розвитку мені потрібно навчатися, і вступила до Одеського фінансового технікуму. Пізніше, у 1990 році, я закінчила Одеський економічний університет, ставши економістом.

У 2005 році я дізналася про вакантну посаду в Контрольно-ревізійному управлінні (КРУ) і подала заяву. Після успішного проходження конкурсу я стала начальницею Болградського районного відділу Одеського управління. Ця посада вимагала досвіду та знання законодавства, на цій посаді я працювала до виходу на пенсію. Після пенсії я продовжила працювати бухгалтером в різних організаціях – в Держкомземі, медицині, КП «Горводоканал», а також брала участь у міжнародному проекті BSВ1010. Складного нічого немає, якщо ти вже пройшов усі етапи — від касира до економіста, від бухгалтера до керівника.

Ви згадали, що працювали в КРУ. Як ви оцінюєте цей етап роботи?

Працювати в КРУ було дуже цікаво, але й складно. Ми перевіряли роботу бухгалтерів не тільки в бюджетних установах, а й на підприємствах, в охороні здоров’я, освіті, ЖКГ, у багатьох комунальних сферах. Часто ревізорів сприймали негативно, тому що ми глибоко занурювалися в роботу, і не завжди це всім подобалося. Ця робота вимагала великої відповідальності та вміння швидко розбиратися в юридичних та фінансових питаннях, а також добре розуміти, як працюють різні сфери бізнесу та державних установ.

Що ви цінуєте в колегах? На що звертаєте увагу в роботі з ними?

В колегах я найбільше ціную порядність, чесність і професіоналізм. Дуже важливо бути сумлінним і уважним до деталей. Бухгалтерія — це робота, де точність має величезне значення, і я завжди ціную тих, хто серйозно ставиться до своєї роботи. А для справжнього бухгалтера важлива наполегливість, здатність до самоорганізації, вміння контролювати не тільки свою роботу, але й роботу інших. Особливо важливо скоординувати свою роботу з керівником, адже бухгалтер — це права рука керівника, і тільки злагоджена робота команди може дати результат.

Якими якостями для успішної діяльності повинен володіти бухгалтер?

Бухгалтер повинен бути організованим, уважним і наполегливим. Важливо розуміти, що робота бухгалтера — це не тільки цифри, а й спілкування з людьми, вміння вдаватися в процеси, правильно будувати взаємодію з керівниками та колегами. Важливо швидко приймати рішення, це ключова якість, яку потрібно розвивати, особливо в ситуаціях, коли потрібно оперативно реагувати на зміни.

Що ви порадите молодим спеціалістам, які тільки починають свою кар’єру в бухгалтерії?

Моя порада — не боятися питати й вчитися у більш досвідчених колег. В університетах дають теоретичну основу, але на практиці часто зустрічаються моменти, які вирішувати допомагає тільки досвід. Потрібно бути готовим до того, що нормативна база постійно змінюється. Дуже важливо бути частиною колективу і намагатись будувати в колективі довірливі відносини.

Яке найбільш складне завдання вам доводилося виконувати за час вашої кар’єри?

Напевно, найскладніше в бухгалтерії — це коли дебет не сходиться з кредитом. Буває, що не вистачає якоїсь копійки, і ти сидиш, рахуєш, рахуєш, намагаючись знайти помилку серед численних цифр. Це може бути проста помилка в розрахунках, але коли ти знаходиш цю копійку — це велике моральне задоволення. Бухгалтерія — це точно про терпіння й увагу до дрібниць.

Дякуємо за цікаві відповіді і за те, що знайшли час для цього інтерв’ю. Ми впевнені, що ваш досвід буде корисним для багатьох бухгалтерів.

Я завжди з радістю ділюсь своїм досвідом, адже бухгалтерія — це не просто робота, це ціле життя. Сподіваюсь, що мої поради і думки будуть корисні тим, хто тільки починає свій шлях у цій професії.

Поділитись
Зараз читають