До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці». Про це повідомив Одеський обласний центр української культури.
Страва побутує на всій території Одеської області, починаючи з півночі і до крайнього півдня. В інвентаризації елемента взяли участь Кодимська та Куяльницька громади Подільського району, Будинок культури Орлівської філії Комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Ренійської міської ради Ізмаїльського району та Городненська сільська рада Болградського району.
“Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конвертик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає!” – зазначено в повідомленні.
В результаті дослідження вдалося дізнатись, що на півночі Одещини – на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й «крутили» голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей). Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики (032.нкс). Так, коли на весіллі «старости» подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в селі Глибочок свої традиції приготування – господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування.
А ось в Бессарабії, в селі Орлівка, голубці мають назву «cармале» (з турецької «sarmale», тобто «обмотувати»). Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні.
А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.
Нещодавно домогосподиня з села Кубей Городненської громади Марина Гайдаржи поділилася з інтернет-виданням “Махала” своїми секретами приготування голубців, які в її селі називають “сарми”.