У селі Криничне Болградського району відбувся культурний захід у межах форуму «Обряден хлєб — наследието на Чушмелий», присвяченого збереженню традиційної обрядової випічки болгар Буджака. На захід завітав і журналіст інтернет-видання “Махала”.
Захід «Червен Великден — Зелен Гергьовден» був присвячений давнім традиціям, пов’язаним із днем святого Георгія — одним із найшанованіших свят у болгар півдня Одещини. З цього дня традиційно розпочинався новий скотарський рік, і саме з ним пов’язано багато обрядових дійств, що збереглися до сьогодні.
«У нашому селі Криничне до кожного свята традиційно випікають особливий хліб. Це частина нашої культурної пам’яті. І сьогодні, в день святого Георгія, ми теж дотримуємося цього звичаю — печемо святковий хліб: ушчарку, калачі, боговицю, архангела. У кожен хліб ми вкладаємо тепло рук, добрі побажання та силу рідної землі. Хай цей звичай живе в наших родинах, у селі та в серцях прийдешніх поколінь», — зазначив голова Криничненської територіальної громади Степан Веліков.
Під час заходу учасникам розповіли про символіку свята: види обрядових хлібів, а також про головну страву дня — “курбан”, традиційне м’ясне частування, яке готувалось із принесеної в жертву тварини, що символізує здоров’я та достаток у родині на прийдешній рік. Також місцеві жителі поділилися спогадами, продемонстрували збережені елементи святкування та наголосили на важливості передання традицій молодому поколінню.
Однією з унікальних і маловідомих традицій святого Георгія в Криничному є обрядове окроплення дітей кров’ю жертовної тварини — як символ побажання міцного здоров’я та оберегу від усього злого на прийдешній рік. Ще один цікавий звичай — зважування дітей: цього дня їх ставили на ваги, щоб порівняти з минулорічними показниками та наочно побачити, як дитина зросла за рік.
«Хліб нашого села, це частина культури та традицій, які збереглися й дійшли до нас ще з давніх часів. Назва заходу “Червен Великден — Зелен Гергьовден” дуже влучно передає суть свята — пробудження та оживлення природи. У цей день готують курбан, збираються родиною, з сусідами, спільно відзначаючи це свято. Обов’язково печуть обрядові хліби — і саме в нашому селі збереглася, мабуть, одна з найбільших кількостей таких хлібів. Я думаю, що стільки їх не знайдеш більше ні в одному селі Бессарабії», — підкреслила дослідниця традиційної обрядової випічки з Криничного Тетяна Дукова.
Наприкінці заходу для гостей продемонстрували документальний фільм, знятий болгарським телебаченням у 2004 році. Стрічка була присвячена святкуванню дня святого Георгія в селі Криничне та зафіксувала унікальні моменти збереження місцевих обрядів, пісень, приготування традиційних страв і святкового укладу життя громади.