За поживними і лікувальними властивостями смородина – одна з найцінніших ягідних культур. Але так як в ній міститься багато кислоти, її рідко використовують в свіжому вигляді.
Перші ягоди смородини починають збирати в кінці червня, тривалість сезону триває майже все літо. Червона смородина відмінно себе почуває на гілках, набираючись соковитості і стиглості.
Купуючи червону смородину вибирайте цільні і сухі ягоди, без запаху бродіння. Ця ягода довго не зберігається, але відмінно довго не втратчає всі свої корисні властивості при заморожуванні.
Для серця і обміну речовин
Для травлення
Однак, незважаючи на великий спектр корисних властивостей, існують протипоказання до вживання червоної смородини:
🟥 сік з червоної смородини протипоказаний при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки,
🟥 при гострих гастритах і гепатитах,
🟥 а також при зниженому згортанні крові, в тому числі при гемофілії.
Червона смородина знайшла широке застосування в гастрономії. З неї готують соуси до м’ясних і рибних страв, варять желе, мармелад, додають в смузі і печуть ароматні пироги. Готують чудові морси, варять компоти і киселі. Ще червону смородину заморожують, для того, щоб і в холодну пору року отримувати від цієї чудової ягоди все її корисні властивості.
Будьте здорові!