Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ЧИМ КОРИСНА ЧЕРВОНА СМОРОДИНА І КОМУ НЕ МОЖНА ЇЇ ЇСТИ

27 Червня 2022 14:38
Софія Чебан
ЧИМ КОРИСНА ЧЕРВОНА СМОРОДИНА І КОМУ НЕ МОЖНА ЇЇ ЇСТИ

За поживними і лікувальними властивостями смородина – одна з найцінніших ягідних культур. Але так як в ній міститься багато кислоти, її рідко використовують в свіжому вигляді.

Перші ягоди смородини починають збирати в кінці червня, тривалість сезону триває майже все літо. Червона смородина відмінно себе почуває на гілках, набираючись соковитості і стиглості.

Як вибирати червону смородину

Купуючи червону смородину вибирайте цільні і сухі ягоди, без запаху бродіння. Ця ягода довго не зберігається, але відмінно довго не втратчає всі свої корисні властивості при заморожуванні.

Чим корисна червона смородина

Для серця і обміну речовин

  • 🟩 У червоній смородині дуже багато заліза, яке так необхідне судинам, а ще калію, який благотворно впливає на серце і виводить з організму зайву рідину, не дозволяючи з’являтися набрякам і мішкам під очима.
  • 🟩 Вона провокує виведення з організму надлишків солей.
  • 🟩 Діє як жовчогінний, жарознижуючий і протизапальний засіб.
  • 🟩 Завдяки високому вмісту пектинів, виводить з організму холестерин.

Для травлення

  • 🟩Червона смородина пробуджує апетит і сприяє засвоюваності тваринного білка.
  • 🟩Також вона збільшує перистальтику кишечника.

Однак, незважаючи на великий спектр корисних властивостей, існують протипоказання до вживання червоної смородини:

🟥 сік з червоної смородини протипоказаний при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки,

🟥 при гострих гастритах і гепатитах,

🟥 а також при зниженому згортанні крові, в тому числі при гемофілії.

Як вживати червону смородину

Червона смородина знайшла широке застосування в гастрономії. З неї готують соуси до м’ясних і рибних страв, варять желе, мармелад, додають в смузі і печуть ароматні пироги. Готують чудові морси, варять компоти і киселі. Ще червону смородину заморожують, для того, щоб і в холодну пору року отримувати від цієї чудової ягоди все її корисні властивості.

Будьте здорові!

Джерело

Поділитись
Зараз читають