Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Справа проти судді Болградського районного суду: сторона захисту намагалась закрити провадження

23 Жовтня 2024 16:00
Олександра Сергєєва
Справа проти судді Болградського районного суду: сторона захисту намагалась закрити провадження

Адвокати судді Болградського районного суду Одеської області Висоцького Сергія Олександровича, якого в лютому поточного року викрили на одержанні хабаря, подали до Вищого антикорупційного суду клопотання про закриття справи. На що спиралися адвокати та яке рішення ухвалив суд, розповість “Махала” з посиланням на судовий реєстр.

Як стверджував один з адвокатів у клопотанні, прокуратура подала обвинувальний акт до суду з затримкою, тобто після спливу кінцевого терміну строку досудового розслідування. Адвокат намагався переконати суд, що кінцевим терміном подання було 20 червня, проте акт надійшов до Вищого антикорупційного суду аж 25 червня. 

За наведених обставин, як стверджує захисник, прокурор звернувся до суду з обвинувальним актом поза межами строку досудового розслідування, що є підставою для закриття кримінального провадження.

Прокурор, своєю чергою пояснив суду, що дати які називає сторона захисту є невірними, адже  у квітні стороні захисту було передано матеріали досудового, на ознайомлення з якими було виділено певний строк, а саме до 20 червня, тобто після спливу цього терміну у сторони обвинувачення залишалося ще 8 днів для подання обвинувального акту.

Крім того, прокурор зауважив, що від адвокатів до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на електронну скриньку надійшов електронний лист, який містив ряд вкладень, серед яких декілька файлів з різними назвами, однак з аналогічним змістом. У вказаному електронному листі, серед великого переліку документів, без дотримання будь-якої логічності у викладі листа, без формування абзаців, без дотримання будь-якої логіки у викладі тексту практично одним масивом, на 5 аркуші зазначено наступне речення: «Сторона захисту також підтверджує відкриття матеріалів досудового розслідування та реалізацію свого права відповідно до частини дев`ятої статті 290 КПК України». 

Тож прокуратура вважає, що сторона захисту діяла не з метою підтвердити прокурору факт надання їй доступу до матеріалів, а з метою ввести його в оману та щоб надалі стверджувати про завершення на момент скерування обвинувального акту до суду строку досудового розслідування. Вказане, на переконання прокурора свідчить про несумлінну поведінку сторони захисту. 

Суд погодився із доводами прокуратури та прийняв рішення відмовити адвокатам судді Висоцького у задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження. Ухвала оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, суддю підозрюють у підбурюванні до пропозиції надання неправомірної вигоди та шахрайстві

У лютому відбулося затримання судді та повідомлення йому про підозру, після чого, за клопотанням прокуратури його було відсторонено від здійснення правосуддя до 9 квітня 2024 року. 

Однак за два місяці прокуратура не встигла зібрати достатньо доказів для висунення обвинувачення, тому правоохоронці знову звернулися до Вищої ради правосуддя з проханням продовжити термін відсторонення ще на два місяці – до 5 червня. Прокурор був присутній на засіданні та докладно пояснив колегії суддів важливість цього рішення. 

У червні обвинувальний акт проти судді Висоцького скерували до суду. 

Поділитись
Зараз читають