У неділю, 20 жовтня, в селі Криничне відбувся цікавий захід, де місцеві майстрині представили свої хлібні вироби. Про це повідомив Криничненський сільський голова Степан Веліков.
Ідея проведення культурного форуму виникла після того, як команда з п’яти майстринь села Криничне взяла участь у заході присвяченому хлібу, що відбувся у місті Кьюстенділ республіки Болгарія.
Після повернення з Болгарії майстриня Тетяна Дукова, заручившись підтримкою сільської ради, подала проєктну заявку до Міністерства культури України щодо включення обрядових хлібів до Дня Святого Георгія до переліку нематеріальної культурної спадщини.
Після того, як Мінкульт включив обрядові хліба до нематеріальної культурної спадщини, у Криничненській громаді вирішили відмітити цей факт шляхом проведення культурного форуму.
Захід урочисто відкрився вступним привітанням, після чого настоятель Свято-Дмитрівської церкви отець Федір благословив захід і освятив виставку з хлібами.
Ініціаторки форуму та майстрині Тетяна Ковтун та Тетяна Дукова докладно розповіли присутнім про хліба, хлібні вироби та історії, яки надихнули їх на роботу в цьому напрямку.
Після офіційної частини форуму був проведений майстер-клас для дітлахів, де кожен охочий намагався зліпити щось з тіста власними руками, а господині показували їм свою майстерність і намагались чомусь навчити молоде покоління. Запечені вироби роздали діткам.
На завершення форуму у Криничненському Будинку культури було проведено святковий концерт.
“В планах Криничненської громади не зупинятися на лише одному форумі, вивести культурний форум, присвячений обрядовим хлібам, на регіональний та міжнародний рівень. Криничненська сільська рада висловлює свою вдячність всьому оргкомітету за організацію та проведення культурного форуму”, – зазначив Степан Веліков.
Майстрині Тетяна Дукова, Тетяна Ковтун, Домнікія Тодорова, Олена Янчева, Валентина Денкова та Марія Трандафілова презентували свої хліба. Саме їх вироби стали родзинкою усього свята.
Тетяна Дукова презентувала такі хлібні вироби: каравай, боговіца, ущарька, архангел Михайл (Рангел).
Тетяна Ковтун представила такі хлібні вироби: медена пита за здраве на децата, прясна пита за пристьпальник, заградено и кругло кравайче за Димитровська задушница, прясна питка за младоженците, пирожни.
Марія Трандафілова представила: каравай, буки, тиквеник, кравайче.
Домнікія Тодорова заявила таки вироби: пирожни и каравай.
Валентина Денкова виклала наступні вироби: каравай, сиренена пита (бринза з хлібом), кравайче (куліч), пита.
Олена Янчева спекла для виставки новогодішно кравайче за момчета (новорічний калач для хлопчиків), новогодішно кравайче за момичета (новорічний калач для дівчаток), коледно кравайче за младежи (різдвяний калач для юнаків), голямо и малко кравайче за здраве, добро и благополучие (калач на здоров’я, добро та благополуччя), голямо кравайче за спомен (великий поминальний калач), малко заградено кравайче на спомен (маленький поминальний калач), кравай за великден (каравай на Пасху), паска за Великден (пасха Великоденна), геврече за спасуй ден и сувийн (бублік), руло с орехи и стафиди (рулет з горіхами та ізюмом), руло с маком (рулет с маком).
Фото: Степан Веліков