Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Заслужений артист України з міста Білгород-Дністровський Валерій Цуркан дарує музичні інструменти землякам, і втілює їхні мрії

19 Жовтня 2024 17:47
Оксана Чумак
Заслужений артист України з міста Білгород-Дністровський Валерій Цуркан дарує музичні інструменти землякам, і втілює їхні мрії

В місті Білгород-Дністровський Валерія Івановича Цуркана часто називають “людиною-оркестром”, і недарма — він грає на 15 музичних інструментах. Все своє життя він присвятив музиці, яка стала його справжнім покликанням. Валерій Цуркан отримав багато нагород, є заслуженим артистом естрадного мистецтва України та заслуженим діячем культури Польщі. Окрім цього, він уже довгий час займається благодійністю. Нещодавно музикант започаткував проєкт, метою якого є знаходити старі музичні інструменти, на яких більше не грають, і передавати їх тим, хто їх потребує. Про деталі цього проєкту і про те, що привело його до такої діяльності, журналістка інтернет-видання «Махала» поспілкувалася з паном Валерієм.

Музика супроводжувала Валерія Івановича ще з дитинства

Музика супроводжувала Валерія Івановича ще з дитинства. Перший свій музичний інструмент, гармошку, отримав у віці 6 років від батьків. Але справжньою мрією став баян, який, на жаль, був занадто дорогим для того часу і коштував 90 рублів. У четвертому класі він прийняв рішення самостійно заробити гроші і реалізувати свою мрію.

«Під час літніх канікул, домовився зі своїм дядечком, що допомагатиму йому збирати сіно. Площа була велика. Косили і сушили його десь неділь дві. Потім ми склали його в стіжки, а також знайшли людей, які погодились купити це сіно. Замучені, але раді від того, що зробили велику роботу, ми лягли ввечері відпочивати. Раптом вночі розпочався дощ і не просто дощ, а велика злива. Коли ми вранці вийшли на вулицю, то побачили, що нашого сіна немає. Всі стіжки змила і знесла вода.

Як я плакав! Ви не уявляєте, що в мене робилося на серці. Мрія, яка вже була реальністю, рухнула. Довго я ходив сам не свій. Грав на гармошці тільки сумні пісні, але не переставав знову мріяти про баян», — згадує пан Валерій.

Та коли йому виповнилося 13 років, бабуся і дідусь зробили омріяний подарунок — нарешті у його руках з’явився баян.

Валерій Цуркан в молодості

Від щирого серця займається благодійністю

Знаючи ціну дитячої мрії, вже багато років поспіль пан Валерій намагається втілити заповітні бажання багатьох дітей, які мріють займатися музикою, зокрема і через свій благодійний фонд «Музичний світ хворим дітям».

«У свій час я подарував багато музичних інструментів Бородинській музичній школі Тарутинської громади. А Іван Проданов від мене отримав піаніно. Жителям Білгорода-Дністровського дарував гармоні, гітари… У Березине привозив в подарунок кларнет. До села Рівне Євгенівської громади привозив звукову апаратуру та концертні костюми. Було так багато подарунків, що усього навіть не пам’ятаю», — розповідає музикант.

А нещодавно пан Валерій розпочав новий проєкт — через свою сторінку у Facebook розшукує власників музичних інструментів, яким вони більше не потрібні і які готові безкоштовно передати їх родинам, де є музиканти (перевага, звичайно, надається дітям).Однією з перших, хто відгукнулася на заклик Валерія Івановича, стала Ірина Стоянова з міста Білгород-Дністровський, яка подарувала баян Наталії Моток. Наталія вміє грати і хоче навчити своїх синів. «На цьому баяні грав батько Ірини, і вона просила, щоб я передав інструмент родині, яка буде грати і берегти його. Баян лежав у футлярі багато років і дочекався, коли знову зазвучать його голоси», — ділиться пан Валерій.

Ще один музичний інструмент від Ірини Стоянової отримав нову власницю. Цього разу це була гармонь, яку Валерій Іванович передав Тетяні Кобзар. «Гармонь, яку подарувала Ірина Стоянова, я передав у талановиті руки Тетяни Кобзар. Хай грає, співає і піднімає настрій людям у наш непростий час», — зазначив музикант.

Черговим щасливчиком став Тимофій Моток, який отримав акордеон, подарований мешканкою Білгорода-Дністровського Тетяною Терновою-Колесниковою. «Коли я подзвонив мамі Тимоші і сказав, що приїду, він чекав на вулиці і зустрів мене зі сльозами на очах», — згадує пан Валерій. 

На заклик Валерія Івановича відгукнулася ще одна родина — Ольга та Володимир Смішні з міста Білгород-Дністровський, які володіли баяном і хотіли передати його тим, хто потребує.

Подарунок вирушив до талановитого хлопця з села Задунаївка Арцизької громади — Паскалова Дмитра. «Добре, що є люди, які розуміють, що краще віддати інструмент, ніж через деякий час викинути його на смітник», — ділиться враженнями музикант. Рідні Дмитра щиро подякували родині Смішних і Валерію Івановичу за щедрий подарунок і показали відео, на якому Дмитро вже радує їх своєю грою.

А нещодавно музикант сповістив свою аудиторію про те, що Віктор Іванович Бабич з міста Білгород-Дністровський передає акордеон для музичної родини Леонових з міста Арциз. «Якщо хтось має інструмент який не використовується, краще передати тим, кому він потрібен. Є багато дітей які хочуть навчитися грати», – в черговий раз закликав Валерій Цуркан своїх шанувальників.

13 жовтня в Білгород-Дністровському пройшов фестиваль «Юшка-фест», на який запросили ансамбль «Співоче сузір’я» з Арциза. Однією з учасниць ансамблю є талановита Дора Леонова. На фестивалі вона урочисто отримала акордеон з рук пана Валерія, який для її родини передав Віктор Бабич.

Також пан Валерій розповів, що днями жителька села Маразліївка Білгород-Дністровського району Анна Ніколаєва зателефонувала йому й повідомила, що хоче передати п’ятирядний баян. Незабаром музикант вирушить по нього і шукатиме для нього нового власника. «Чоловік Анни загинув на фронті, і вона вирішила передати інструмент тому, кому він принесе користь», — каже музикант.

Своїм прикладом Валерій Іванович показує, що кожен добрий вчинок робить цей світ кращим, а когось — щасливішим. Творити добро, займатися благодійністю — означає робити внесок у спільне благо.

«Наступного тижня їду до селища Бородине і везу в подарунок концертні костюми для вокального ансамблю», — підсумовує Валерій Цуркан, підкреслюючи те, що список його добрих справ ще продовжуватиметься.

Поділитись
Зараз читають