Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Вечірній екскурс “Незвідана історія. Кілія” – благодійний проєкт, що став візитівкою міста

14 Жовтня 2024 15:17
Валерія Толстих
Вечірній екскурс “Незвідана історія. Кілія” – благодійний проєкт, що став візитівкою міста

В місті Кілія відбулася перша в цьому році традиційна нічна екскурсія містом. Ледь бессарабське сонце сховалось за обрієм, у міському сквері почали збиратись жителі Кілії усіх вікових категорій. Усі вони – у злегка піднесеному настрої, адже вони прийшли на побачення зі своїм містом. Відвідала екскурсію й журналістка інтернет-видання “Махала”.

Формат нічних екскурсій в рамках відзначення Дня міста зарекомендував себе з найкращого боку вже досить давно. Організаторами виступили комунальний заклад «Центр культури, мистецтв і дозвілля» Кілійської міської ради та  Кілійський історико-краєзнавчий музей. Як і очікувалось, бажаючих було набагато більше, ніж зареєстрованих. Але всіх приймали з радістю. Якщо серед наших читачів є ті, хто ще не відвідував цю подію, деталей розголошувати не будемо.

Через те, що цей день в Одеській області було оголошено Днем жалоби, організатори відмовились від музики та співів, запланованих в ході театралізованого дійства.

Взявши до рук ліхтарі, гості вирушили слідом за гідом Віктором Ченушею центральною вулицею Миру. Біля фонтану усі присутні могли потрапити в обʼєктив фотографа Бенерафа (Олександр Перфільєв), пожартувати та роздивитись його роботи.

Також гості відвідали місцеву популярну кавʼярню і були дуже здивовані, що вона була улюбленим місцем кавування, ймовірно, їхніх прабабусь, оскільки сотню років назад на цьому місці також була кавʼярня. Саме тут усіх учасників театралізованого дійства чекали вишукані пані, захоплені світськими розмовами.

Молоді акторки Олександра та Дарина розповіли журналістці “Махали”, що із задоволенням беруть участь у проєкті. Емоції неймовірні, ніби справді вдалось повернутись в минуле.

Центральна площа теж стала однією з важливих зупинок. Відому кілійцям історію про продаж у рабство Богдана Хмельницького та легенду про Катєньку та Машеньку автори представили у неочікуваному форматі.

Після цього усі присутні завітали до корчми і скуштували місцеве вино і смаколики разом з  Наталією Ченушею і Романом Шрамко (локацію тримаємо в секреті), та й пішли дізнаватись, яким чином повʼязана графиня Толста з Кілією. Кінцева точка екскурсії – територія готелю “Стиль”.

Тут відвідувачам запропонували відламати шматок хліба та залишити добровільний внесок для Збройних сил України, завдяки яким сьогодні є можливість так збиратись і проводити час. Після завершення усі відвідувачі отримали спецвипуск газети та влаштували фотосесію.

Місцева жителька Анастасія поділилася з “Махалою” своїми враженнями від участі у нічній екскурсії: “Перше, що цікавило – графиня Толста. Хто вона, що за постать. Тож чекала конкретно на цю мить. Багато інформації памʼятаю ще зі шкільних часів з курсу історії рідного краю, але мені все одно було дуже цікаво! Я вважаю, що такі заходи потрібно проводити частіше. Хочеться більшого масштабу. Щоб долучались люди з інших місць та інших міст”.

Зазначимо, що 25 жовтня в Кілії відбудеться друга в цьому році екскурсія. Доєднатись можна за попереднім записом по номеру +38096 642 83 28.  Легкий місцевий гумор, питання та відповіді, розвінчані міфи та живі легенди – естетична насолода гарантована кожному, хто відвідає екскурсію.

Поділитись
Зараз читають