Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Буджак — це моя маленька батьківщина»: як Віталій Капранов розкрив маловідому історію українського Буджаку

20 Жовтня 2024 10:09
Оксана Чумак
«Буджак — це моя маленька батьківщина»: як Віталій Капранов розкрив маловідому історію українського Буджаку

Віталій та Дмитро Капранови — видатні українські письменники, громадські діячі й популяризатори національної культури та історії. YouTube-канал братів «Імені Тараса Григоровича Шевченка» став платформою, де відкриваються нові сторінки минулого. Нещодавно Віталій Капранов випустив відео, присвячене загадковому регіону — українському Буджаку, який розташований на півдні Одещини. Ця місцевість має особливе значення для братів, адже тут минула частина їхнього дитинства. Цікаві подробиці нового відеоролика Віталія та зв’язку братів Капранових із Буджаком вивчала журналістка «Махали».

На превеликий жаль, у квітні 2024 року Дмитро Капранов помер, проте його брат Віталій продовжує їхню спільну справу. Нещодавно Віталій випустив відео під назвою «Найдивніший півострів», присвячене історії українського Буджаку — маловідомого, але важливого регіону на півдні Одещини. Для Віталія ця тема має не лише історичне значення, а й особисте, адже він із братом провів дитинство в цих краях.

«Буджак — це моя маленька батьківщина. Ми з братом виросли в містечку Тарутине, провівши тут дошкільні роки. Буджак — це не лише частина української історії, це перлина українського Причорномор’я», — зазначає Віталій на початку відео.

У своєму ролику Капранов звертає увагу на те, що Україна має два півострови: один — це Крим у морі, а другий, менш відомий — Буджак на суші, південний регіон Одеської області. Він також наголошує, що більшість українців не знають про Буджак, бо в XIX столітті, коли ці землі потрапили під владу Російської імперії, їх почали називати Південною Бессарабією, щоб навіки знищити історичну пам’ять цього регіону. «Буджак» – татарська назва і перекладається як «трикутник».

У відео Віталій розповідає про Білгород-Дністровський — одне з найдавніших міст України, яке існувало на 1000 років раніше за Київ. Він також згадує про римські вали імператора Траяна, побудовані для захисту від роксоланів, слов’янські племена тиверців, які тримали незалежність від Київської Русі, і загадкових берладників, що наводили страх на подорожніх.

Капранов також згадує про Хана Ногая, який звідси допомагав Руському королівству, про ногайців Буджацької Орди, що здійснювали походи на Польщу та Литву, а також про генуезьких купців, які привозили товари до цього регіону. Серед інших історичних фактів — легендарна смерть козака Байди, якого в Кілії повісили за ребро.

Однак зв’язок братів із Буджаком виявляється ще міцнішим, ніж це може здатися на перший погляд. Їхня бабуся, уродженка Одещини, втекла до молдовського містечка Дубоссари, щоб уникнути репресій до ГУЛАГУ після арешту її чоловіка Павла. У Дубоссарах виросла їхня мати, і там народилися самі брати. Згодом їхні батьки, після закінчення навчання в Одеському медичному інституті, отримали направлення в село Делень, що в Буджаку.

Делень, болгарське село, що було засноване в 1829 р. на місці знищеного татарського поселення Довлет-Агач, і досі залізнична станція носить його татарську назву. «Болгари подарували нам свої страви, вина, мову, традиції, зокрема, цікаву звичку “солити дітей” (про що можна розповідати окремо). Делень знаходиться поруч із селом Веселий Кут, колишньою німецькою колонією з романтичною назвою Париж. Тому ми жартуємо, що є “запаризькими козаками”», — ділилися спогадами брати у соціальних мережах, коли ще був живий Дмитро.

Після відпрацювання батьків за направленням, родина переїхала в Тарутине, яке було районним центром. «Хто пив “Тарутинські вина” – це їхня батьківщина. Кажуть, що Тарутинська земля – найкраща для каберне. Ну а саме селище засноване німецькими колоністами у 1812 році і отримало свою назву на честь операції у Російсько-Французькій війні відомої як “Тарутинський маневр” біля села Тарутино під Калугою. З нашого Тарутина німецьких колоністів виселили у 1940 р., і ми жили серед українців, болгар та гагаузів. Тарутине пишається єврейською гімназією і тим, що колись отримало статус ярмаркового міста – а все задля того, щоб там могли жити євреї, бо навіть у смузі осілості євреям не дозволяли селитися будь-де. Антисемітизм був державною політикою у Російській імперії», – згадували Капранови.

Дізнатися більше про історію українського Буджаку та родини Капранових можна переглянувши відео.

Поділитись
Зараз читають