Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Арцизький історико-краєзнавчий музей організував книжкову виставку для поціновувачів історії Бессарабії

12 Жовтня 2024 18:38
Оксана Чумак
Арцизький історико-краєзнавчий музей організував книжкову виставку для поціновувачів історії Бессарабії

Цього тижня КЗ «Арцизький історико-краєзнавчий музей» організував виставку для поціновувачів історії Бессарабського краю під назвою «Буджак: історико-етнографічні нариси». За подробицями журналістка «Махали» звернулася до Надії Кочурової – екскурсоводки музею.

Як розповіла пані Надія, метою цієї виставки було популяризувати історію рідного краю та мотивувати людей до глибшого її вивчення. Вона зазначила, що останнім часом до музею все частіше звертаються люди різного віку, які цікавляться історією населених пунктів Арцизької громади чи її історико-культурними пам’ятками.

«До нас все частіше почали звертатися учні з різних ліцеїв за інформацією для написання науково-дослідницьких робіт МАН. Зокрема, вони часто цікавляться історією Брієнського кургану. А люди старшого покоління, яким цікавіше гортати книгу, ніж шукати інформацію в електронних ресурсах, питають нас, що можна почитати з історії рідного краю. Це і стало головним мотивом для проведення такої виставки в нашому музеї», – каже Надія Кочурова.

На виставці представлена німецька література до 1940 року, здебільшого у вигляді старих «домашніх» календарів – «Heimatkalender». Вони розповідають про життя в Бессарабії до 1940 року. Також тут можна погортати так звані «домашні» книги Арцизу та Брієн (нині Глинка) – це мініенциклопедії з історії цих населених пунктів.

Тут представлені дві унікальні книги громадянина Бразилії з болгарським корінням з села Холмське Арцизької громади, предки якого втекли до Бразилії з Бессарабії під час румунської окупації, – Жорже Косікова. Ці книги розкривають історію переселення болгар до Бразилії, зокрема мешканців сіл Селіогло (Холмське), Нової Іванівки, Вільного (Ісерлія) та інших населених пунктів Бессарабії.

За останні два десятиліття з’явилися книги з історії багатьох сіл Арцизької громади, які були зібрані працівниками музею й представлені на виставці. Зокрема, тут можна ознайомитися з книгами про село Ташлик (нині Кам’янське) авторства Миколи Міхайліченка, сіл Виноградівки та Главані авторства Костянтина Пелівана, села Задунаївки авторства Миколи Малєва. Окремої уваги заслуговують книги видатної краєзнавиці міста Арциз Олени Шварцман – «Арциз – місто моє рідне» та «Арциз. Вулиці розповідають». Історія містечка Сарата представлена на виставці книгами Петра Узунова. А історію гагаузів і болгар під час Першої світової війни (1914–1918 рр.) можна довідатися з книги Світлани Копанжи.

«Тут представлена книга рецептів німецькою мовою, якою користувалися німці Бессарабії до 1940 року. Я навіть сама спробувала за нею готувати, і мені дуже сподобалося», – ділиться пані Надія.

Уже в перші дні виставку відвідало багато зацікавлених громадян. Її ще можна буде відвідати протягом наступного тижня. Такі виставки відіграють важливу просвітницьку роль, особливо в наш час, коли через російську агресію українці все частіше починають ставити собі запитання «А хто ми є?» і досліджувати своє коріння.

Поділитись
Зараз читають