Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Захист прав працівників медицини та освіти: надихаючі лідери профспілок Болградської громади

Захист прав працівників медицини та освіти: надихаючі лідери профспілок Болградської громади

В Україні 13 жовтня відзначають День профспілок України. Напередодні свята журналістка видання «Махала» зустрілася з лідерами одних із найбільших профспілкових організацій Болградського району, які представляють охорону здоров’я та освіту.

Як об’єднати медиків та досягти успіху знає Петро Кірпік

Петро Кірпік з 1989 року є незмінним керівником Болградської районної організації профспілки працівників охорони здоров’я, головою первинної профспілкової організації Комунального некомерційного підприємства «Болградська центральна районна лікарня». Весь цей час він бореться за збереження прав медичних працівників, прагнучи забезпечити гідні умови праці та соціального захисту.

За багаторічну роботу  був нагороджений почесним знаком Федерації професійних спілок України «За розвиток соціального партнерства». Це не перша нагорода Петра Кірпіка від Федерації професійних спілок України. У 2009 році він отримав знак “Профспілкова відзнака”, а у 2017 році – “Профспілкова звитяга”.

Нещодавно Петро Константинович презентував унікальні експонати в Болградському історико-етнографічному музеї, які колись рятували життя людей та використовувалися працівниками лікарні сто років тому. Ці предмети, що займають дві виставкові шафи, стали символом історії медицини в Болграді та викликали великий інтерес у місцевої громадськості.

Він також є автором книги “Минуле та сьогодення” про історію місцевої медицини.

Цього року за ініціативи профспілкової організації Болградська лікарня вперше відзначила 146 річницю з дня заснування.

“Перед професійними спілками завжди стояли завдання із захисту професійних, соціально-економічних, трудових інтересів та прав членів профспілки. Фактором успіху цієї роботи є дружний, згуртований колектив, уміння організувати та проводити колективні переговори з роботодавцем”, – наголошує Петро Костянтинович.

І Петру Кірпіку це вдається. Профспілкова організація Болградської ЦРЛ є однією з наймасовіших  та авторитетних  не тільки в Болградському районі, а й в Одеській області.

Про надання підтримки освітянам спитайте у Юлії Фощан

Юлія Фощан – голова Болградської об’єднаної організації Профспілки працівників освіти та науки України.

Професійний шлях Юлії Валентинівни – це майже 40 років роботи в освітній сфері та 17 років керівництва Болградською об’єднаною організацією профспілки. Вона також є членом президії та головою секції освіти комітету Одеської обласної організації профспілки. Колеги визнають її як активну, ініціативну та відкриту до діалогу профспілкову лідерку.

Станом на 1 квітня 2024 року ця організація включає 32 первинні профспілкові організації із загальною кількістю членів — 1792, серед яких 129 молодих фахівців. Під її керівництвом було укладено угоди між відділами освіти Болградської міської ради та низкою місцевих громад на 2021-2025 роки. В освітніх установах було підписано 32 колективні договори, що становить 100%.

За ії ініціативою у соціальній мережі Facebook створена група де публікуються останні новини з освітянского життя нашої місцевості.

Юлія Валентинівна  активно захищає права працівників освіти та  у 2024-2025 навчальному році особливу увагу приділяє результатам тарифікації, а також моніторингу питань оплати праці працівників освітніх установ. Це включає виплати доплат, надбавок і оздоровчих, що є важливим кроком у забезпеченні справедливої ​​винагороди праці педагогів.

2023 року до нагород Юлії Валентинівни додалася Почесна нагорода Одеської обласної організації профспілки працівників освіти та науки України у номінації «Профспілкова звитяга».

“Ми маємо стежити за тим, щоб наші вчителі та вихователі отримували гідну оплату за свою працю, а молоді фахівці відчували підтримку на старті своєї кар’єри”, – наголошує Юлія Фощан.

Напередодні свята вона була відмічена Грамотою Болградської районної військової адміністрації.

Фото з архіву видання Махала, особистих сторінок профспілкових лідерів та Болградської ВРА.

Поділитись
Зараз читають