Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Активіст з міста Кілія знайшов в землі стародавню монету часів античності 

07 Жовтня 2024 11:34
Олександра Сергєєва
Активіст з міста Кілія знайшов в землі стародавню монету часів античності 

Місцевий активіст, адміністратор Фейсбук-спільноти “Кілія – найдавніше місто України”, Олег Курносов, захоплюється стародавньою історією міста та постійно проводить розкопки, аби знайти старовинні речі та відтворити давню історію. Що він знайшов цього разу, Олег розповів на своїй сторінці у Фейсбуці. 

Нещодавно під час розкопок Олег Курносов знайшов цікаву річ – стародавню монету. Вона була дуже брудна, тож встановити її походження було важко, але після того, як він її почистив, виявилося, що монета належить до часів римської імперії.

Нова знахідка – це провінційний (лімесний) денарій Адріана з богинею Еквітас на реверсі. Такими монетами користувалися у 117- 138 роках.

Як розповів активіст, такими монетами розраховувалися в провінційних містах і використовували їх переважно для торгівлі з варварами. Монети відрізнялися низькою якістю металу в порівнянні з республіканськими. Зокрема, їх робили з бронзи чи сплаву міді з малим вмістом срібла.  

Зображена на реверсі богиня Еквітас у вигляді величної діви подібній Афіні з  вагами в правій руці та рогом достатку в лівій – це уособлення справедливості та правоти.

Нагадаємо, це не перша знахідка Олега Курносова. Нещодавно він знайшов в землі стародавню косметичну принаду, а у водах Дунаю уламки древнього судна. 

Поділитись
Зараз читають