Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Болградська районна лікарня вперше відзначила 146-ту річницю з дня заснування (Фото)

10 Вересня 2024 15:36
Валерій Гайдаржи
Болградська районна лікарня вперше відзначила 146-ту річницю з дня заснування (Фото)

Сьогодні, 10 вересня, в місті Болград відбулося святкування 146-ї річниці з дня заснування першої земської лікарні. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала” з місяця події.

На майданчику, біля адміністративного корпусу Болградської центральної районної лікарні, пройшов офіційний захід. Гостями свята стали керівники Болградського району, Одеської області, лікувальних закладів півдня Одещини, ветерани праці та співробітники Болградської лікарні, мешканці міста.

Ми сьогодні зібралися тут, біля стін першої земської лікарні, з приємного приводу. Силами профспілкового комітету первинної профспілкової організації Болградської лікарні та керівництва районної лікарні ми відновили справедливість, визначили день народження головного медзакладу району. Точної дати відкриття земської лікарні в Болграді встановити не вдалося, оскільки цих даних немає в жодному архіві, але достеменно відомо, що перші пацієнти отримали кваліфіковану медичну допомогу в цих стінах 146 років тому, в 1878 році. Висловлюю подяку всім медичним працівникам нашого закладу, які присвятили та присвячують велику частину  свого життя професійній діяльності, оберігаючи здоров’я людей нашого краю“, – розповів на початку заходу голова первинної профспілкової організації лікарні Петро Кірпік.

Генеральний директор Болградської центральної районної лікарні Віктор Дішлі та головний лікар Болградського районного центру первинної медико-санітарної допомоги» Ігор Веліксарь  відкрили пам’ятну дошку керівнику першої земської лікарні Дмитру Начеву, який багато зробив для становлення медицини в Бессарабії. За заслуги перед мешканцями Болграда в 2022 році йому надали  звання «Почесний громадянин міста Болград”.  

Мені приємно бачити та вітати таку велику кількість наших співробітників і всіх людей, які знайшли час, щоб відсвяткувати разом з нами цю дату. Поколіннями та століттями віддані своїй справі лікарі створювали, покращували та розвивали медицину Болградщини. Ми натхненні цими досягненнями та  продовжуємо тримати цю планку. Нам вдалося осучаснити приміщення та обладнання нашої лікарні, завдяки яким люди району можуть отримати якісні медичні послуги. Хочу подякувати всім причетним, хто роками допомагав розвиватися нашій лікарні, і тим,  хто продовжує це робити кожного дня, кожну хвилину“,- виступив з промовою Віктор Дішлі.

Протягом заходу лунали пісні українською, болгарською та гагаузькою мовами у виконанні артистів Будинка культури села Василівка Болградського района. Окрім музичних виступів, колективи продемонстрували народні танці, в яких відображане багатство культурної спадщини нашого краю.

Наприкінці заходу відбулось офіційне відкриття каплиці на честь Святителя Луки цілителя, яка розташована поряд з районною лікарнею. Також настоятель Спасо-Преображенського собору протоієрей Стефан Турлак вручив генеральному директору лікувального закладу Віктору Дішлі почесну грамоту та орден української православної церкви Святителя Луки Цілителя. 

“Від щирого серця хочу привітати лікарню та людей, які тут працюють. Ви всі є служителями Божими, тому що лікарня – це святе місце. Можливо,  багато хто не до кінця заглиблюється в це розуміння, але лікарня – це дійсно храм. Це місце, де промовляється багато молитов, де проливається багато сліз, де люди стають ближче до Бога. Сподіваюсь, що ця каплиця стане ще одним місцем, куди люди зможуть звернутись у тяжкі години та зможуть дякувати Богу за його благодать “,- виступив зі словами настоятель Спасо-Преображенського собору, протоієрей Стефан Турлак.

Нагадаємо, за клопотанням профспілкового комітету первинної профспілкової організації Болградської лікарні виконком Болградської міської ради прийняв рішення про встановлення конкретної дати заснування земської лікарні – 10 вересня. 

Поділитись
Зараз читають