Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Тарутинському степу поповнення: в дику природу випустили ще 18 бабаків

10 Вересня 2024 11:41
Олександра Сергєєва
У Тарутинському степу поповнення: в дику природу випустили ще 18 бабаків

Декілька днів тому в Тарутинський степ випустили ще дві групи степових бабаків, аби покращити популяцію виду в степу. Про це повідомила пресслужба громадської організації “Rewilding Ukraine”.

Бабаки були випущені у великий вольєр в Тарутинському степу, де для них попередньо створили кілька штучних нір. Деякі з цих нір були оточені сіткою, яка не дозволяє тваринам негайно покинути нору, тож вони мають час адаптуватися до нової домівки.

Випуск нових бабаків, яких привезли з півночі Одещини, продовжує програму реінтродукції бабаків, розпочату у 2020 році, і допоможе ще збільшити чисельність і ареал мешкання виду. Наступного року плануються подальші випуски тварин з метою створення стабільної популяції виду на заповідній території.

Бабаки, випущені у 2020 році, утворили кілька колоній в вольєрі, а також розбудували колонію за його межами.  У 2022 році в одній з родин бабаків народилися шість дитинчат.

Реінтродукція бабака є частиною масштабної ініціативи з відновлення дикої природи в Тарутинському степу, що має площу близько 8000 га. Бабаки є важливою ланкою харчових мереж, а їхні нори, які можуть сягати в довжину до 20 метрів і до трьох метрів в глибину, позитивно впливають на стан ґрунту і підземних вод. Тварини також допомагають розповсюджувати насіння та створювати зони, де можуть зростати різноманітні види рослин.

Нагадаємо, останні декілька років у Буджацькому степу триває процес повернення на територію заповідника диких тварин, які колись мешкали в європейських степах.

Кілька років тому до степу повернулися дикі віслюки, кулани, європейські лані, бабаки степові, хом’яки звичайні тощо. 

Усі вони мають відновити процес природного випасу, який оздоровлює степ і зменшує ризик природних пожеж.

Поділитись
Зараз читають