Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Знахідки часів античності: у місті Кілія в землі знайдено стародавню косметичну принаду  

09 Вересня 2024 14:33
Олександра Сергєєва
Знахідки часів античності: у місті Кілія в землі знайдено стародавню косметичну принаду  

Місцевий активіст, адміністратор Фейсбук-спільноти “Кілія – найдавніше місто України” Олег Курносов, захоплюється стародавньою історією міста та постійно проводить розкопки, аби знайти старовинні речі та відтворити давню історію. Що він знайшов цього разу, Олег розповів на своїй сторінці у Фейсбуці

Під час прогулянки містом Олег знайшов кам’яний виріб, що є давньогрецьким чи римським косметичним приладдям. За допомогою нього дівчата перетирали черепашки та робили перламутрову пудру, яку потім наносили на обличчя чи повіки. 

На знахідці, якщо придивитися, можна побачити невеличкий слід блиску від залишків перламутру. 

Олег зазначив, що нещодавно на цьому самому місці він знаходив й інші предмети з “косметички” античних жінок, а саме декілька фібул (шпильок), намистину і бронзовий накосник, які  жінки зазвичай вплітали у свої довгі коси.

Римська фібула 1-3 ст .н.е. , лімесний денарій, скіфська бронзова намистина 4ст.до н.е., накосник черняхівської культури 2 ст.н.е.

“Тривалий шлях поступово наближає мене до мрії та здається, що те загублене  античне місто, на пошуки якого пішли роки, вже зовсім поруч. Завдяки новій знахідці тепер можна з легкістю  уявити дівчину з античного міста, яка прикрашаючи себе на цьому місці понад дві тисячі років тому,  загубила  свою  улюблену  косметичку”, – прокоментував знахідку Олег Курносов.

Нагадаємо, влітку чоловік знайшов на узбережжі Дунаю уламки старовинних суден, що затонули.

Поділитись
Зараз читають