Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Болграді стартував Міжнародний етнографічний кінофестиваль “ОКО” (ФОТО)

08 Вересня 2024 20:13
Софія Чебан
В Болграді стартував Міжнародний етнографічний кінофестиваль “ОКО” (ФОТО)

Сьогодні Болград зустрів кіноманів зі всієї країни, які приїхали до Бессарабії, щоб поринути у більше ніж 100 кінострічок з 61 країни світу. Ввечері 8 вересня відбулося офіційне відкриття п’ятої едиції Міжнародного етнографічного кінофестивалю “ОКО”. Про це повідомляє кореспондентка інтернет-видання “Махала” з місця події. 

Організатори заходу на чолі з директоркою Тетяною Станєвою зустрічали гостей у фоє Центру культури та дозвілля. Тут же проходив благодійний ярмарок на підтримку Збройних сил України, а також продаж сувенірної продукції кінофесту.

До глядацької зали гостей вели національні, вже традиційні для ОКОфесту, килими. Нагадаємо, що у 2021 році одними з арт-об’єктів першої едиції кінофестивалю були розфарбовані тротуари, які відтворювали етнічний орнамент домотканих бессарабських доріжок. Загалом в місті намалювали п’ять килимків загальною протяжністю 500 метрів, які зв’язали основні локації фестивалю.

Цього року головними героями Міжнародного етнографічного кінофестивалю стали два генії, два поети, два пророки, які жили й творили в одну історичну епоху: український Тарас Шевченко та болгарський Христо Ботев. Гаслом заходу стали слова Тараса Шевченка з поеми “Кавказ”: «Борітеся – поборете!». Це гасло кожної людини, яка хоче бути вільною незалежно від країни проживання.

Розпочалося офіційне відкриття кінофестивалю з виступу запрошеного гурту “GG Гуляй Город”. Музичний гурт надав можливість усім присутнім доторкнутися до українських витоків, відчути те коріння, звідки проросла українська ідентичність і сила духу – до народної пісні.

Після цього зі сцени з привітальним словом виступила організаторка події Тетяна Станєва, а також друзі кінофестивалю: директор поромної переправи “Орлівка” Юрій  Дімчогло, начальниця відділу культури, національностей та релігій управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА Ярослава Різникова, Болградський міський голова Сергій Димитрієв та гість з Болгарії, продюсер, актор та волонтер Олександр Алексієв.

“Нам з першого року було нелегко. Можливо це наша карма така, тому що ми народжені у важких обставинах. Ми подорожували, і нарешті ми знову вдома – і це відчуття дуже щемке. Мене питають: “Чому саме Болград? Ти що, дурна? Тобі ж було б набагато легше у всіх сенсах зробити кінофестиваль у Києві або в Одесі”. Так, там є глядач, який шукає такі культурні продукти, є всі ресурси, інфраструктура, готелі, залізничні вокзали і так далі. Але для мене це дивне питання, оскільки я створювала цей фестиваль для того, щоб подарувати його Бессарабії, створювала з думкою: “А що ж такого зробити для мого краю, щоб про нього дізналися всі?”. Ще зі студентських років я зрозуміла, що про нас мало хто знає, а мене в Київському виші, як болгарку, сприймали як іноземку. Саме тому фокус у всіх моїх творчих роботах – Бессарабія. Чому? Тому що я її дуже люблю”, – зазначила у своєму привітальному слові Тетяна Станєва та додала: “Ми готувалися до фестивалю цілий рік. Ми майже втричі збільшили програму – цього року в нас представлено аж 114 фільмів. Це потужна праця, сотня залучених людей. Все це для того, щоб ми могли не просто показати Болград і Бессарабію всьому світу, а для того, щоб ми могли увесь світ привезти у Болград. І ви, не виїжджаючи з цього міста, мали змогу подорожувати світом, познайомитися з різними культурами через фільми та відчути, як бʼється серце нашої планети зараз”.

Після цього усі присутні хвилиною мовчання вшанували памʼять всіх, хто загинув у російсько-українській війні. 

Привітати кінофестиваль з відкриття приїхали друзі з села Криничне Іванна Дємірова, Дмитро Русанжик та Кирило Дуков. Також зі сцени лунала творчість фольктріо з Києва “Пра”.

Відкрив кінофестиваль фільм “Поема для маленьких людей” / A Poem for Little People, 2023, Україна / Литва / Велика Британія (реж. Іван Сауткін), а гості мали можливість поспілкуватися з режисером, який спеціально приїхав у Болград.

Фільм відображає наше сьогодення – російсько-українську війну і розповідає про людей, які всіляко чинять спротив агресору.  Цей фільм про евакуацію з оточеного Маріуполя. Нагадаємо, подивитися усі фільми-конкурсанти можна на платформі MEGOGO.

Зазначимо, що Міжнародний етнографічний кінофестиваль “ОКО” проходитиме з 8 по 15 вересня. Ознайомитися з програмою можна за посиланням

Поділитись
Зараз читають