Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У пункті пропуску “Орлівка” викрили чоловіка, який намагався вивезти з України старовинні ікони

02 Вересня 2024 17:00
Олександра Сергєєва
У пункті пропуску “Орлівка” викрили чоловіка, який намагався вивезти з України старовинні ікони

Прямуючи автомобілем до Болгарії через пункт пропуску «Орлівка», чоловік обрав «зелений коридор», а також усно підтвердив, що не переміщує нічого забороненого, однак під час огляду багажу митники виявили 4 складні ікони. Про це повідомила пресслужба Одеської митниці. 

Ікони чоловік ретельно загорнув у папір та приховав їх на дні свого рюкзака у коробці з наклеєним папірцем з номером. За його словами, це номер поштової декларації, за яким було отримано ці старожитності.

Жодних дозвільних документів у чоловіка на момент перетину митного кордону не було, тому ікони довелося вилучити та скласти щодо мандрівника протокол за порушення митних правил. Це карається штрафом у розмірі від 50 до 100 відсотків вартості товару з конфіскацією.

Крім того, митники доповіли про подію правоохоронців.  Подальшу долю ікон вирішить суд, який відбудеться після проведення культурознавчої експертизи, що визначить культурну та історичну цінність старожитностей.

Довідково:

Скла́днем називають ікону, яка має декілька частин – стулок, з’єднаних між собою. На теренах України перші скла́дні з’явилися наприкінці 10 століття разом з прийняттям християнства. Спочатку їх ввозили з Візантії, а потім почали виготовляти самостійно.

Перші складні були із дерева, яке згодом замінили на бронзу, мідь, латунь та олово, прикрашаючи їх емаллю.

Наші пращури носили такі ікони як натільні хрести. Їх брали із собою в походи князівські дружинники, купці, мандрівники та паломники. Для них вони слугували ще й похідним іконостасом, щоб помолитися перед боєм, в дорозі, вранці чи влаштовуючись на нічліг. 

Виготовлені з металу складні добре переносили всі дорожньо-погодні несподіванки, пил і бруд доріг, річкові переправи та броди. Це робило їх незамінними та досить популярними. Найбільшого поширення набули складні із трьох частин, які називаються потрійними або триптихами.

Поділитись
Зараз читають