Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Трагічна доля розстріляних в Болграді в роки Другої світової війни 126 євреїв та покинутий пам’ятник у бур’яні

02 Вересня 2024 15:40
Тетяна Терзі
Трагічна доля розстріляних в Болграді в роки Другої світової війни 126 євреїв та покинутий пам’ятник у бур’яні

В історії міста Болград є трагічна дата – це розстріл єврейського населення 2 вересня 1941 року. Ця сторінка історії увічнена пам’ятником на єврейському цвинтарі в місті Болград. Журналісти видання «Махала» відвідали його саме 2 вересня. Що там побачили?

До цвинтаря веде ледь помітна та поросла бур’яном дорога. Видно, що тут давно ніхто не їздив. Сам пам’ятник також в оточені бур’янів, видно, що його давно не прибирали.

Ніяких заходів в цей день біля пам’ятника не проводилось. В останнє мітинг пам’яті Болградська міська рада проводила тут 2 вересня 2021 року. Це було до 80-ї річниці Болградської трагедії.

Нагадаємо, згідно з архівними даними, у роки Другої світової війни на околиці Болграда розташовувався концтабір №8, де перебували полонені військовослужбовці радянської армії. Там же розмістили цілі сім’ї мешканців Болграда єврейської національності. 2 вересня 1941 року їх розстріляли фашистські підрозділи, які захопили Бессарабію під час Другої світової війни. Того дня було вбито 126 євреїв, серед яких були люди похилого віку та маленькі діти.

Пам’ятник розстріляним євреям теж має історію. Згідно з історичними документами, на території єврейського цвинтаря міста Болград в 1950 році був встановлений монумент на пам’ять убитих. Він внесений до Державного реєстру пам’яток історії місцевого значення. Після того, як майже всі представники єврейської діаспори покинули Болград, він був занедбаний і забутий.

Його відновили 2018 року з ініціативи Одеської регіональної асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів.

Сам цвинтар зараз перебуває в занедбаному стані. Тут багато розвалених могил, хоча є й досить нещодавні поховання. Біля однієї з могил ми знайшли табличку про те, що єврейське кладовище обстежили за Європейською ініціативою зі збереження єврейських цвинтарів. Це було у 2019 році.

Також, мешканці міста Болград пропонували створити на місті єврейського кладовища меморіал пам’яті. Але поки ця ідея не знайшла відгук у міської ради.

Фото видання “Махала”.

Поділитись
Зараз читають