Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Шанс на друге життя: як зооволонтери Болграда змінюють долі безпритульних тварин 

17 Серпня 2024 12:10
Лілія Биковська
Шанс на друге життя: як зооволонтери Болграда змінюють долі безпритульних тварин 

Команда зооволонтерів у Болграді вже не один місяць щодня бореться за життя та кращу долю безпритульних тварин. Саме завдяки їм багато собак і котів знаходять нові домівки та отримують другий шанс на щасливе життя. Кожна врятована тварина має свою історію, повну болю, страждань і, зрештою, надії. Журналістка інтернет-видання “Махала” спеціально до Дня безпритульних тварин, який відзначають у світі сьогодні, 17 серпня, зібрала історії порятунку тварин, аби показати наскільки робота зооволонтерів є значущою та важливою. 

Історія Єви (Айві)

Єву зооволонтери знайшли у дуже поганих умовах: вона усе життя провела на ланцюгу, їла помиї та була налякана, ховаючись у кутку за своєю будкою. Волонтери довго не могли домовитися із господарями, щоб забрати дівчинку для порятунку. А коли їм це вдалося, Єва ще довгий час не підпускала до себе, кидалась кусати та захищала себе як могла.

Єву на перетримку забрала зооволонтерка Евеліна, яка згодом помітила, що тварина боїться найменшого руху від людини. Вона ніколи не знала комфорту. Коли її вперше в житті погладили, виявилось, що дівчинка дуже добра просто не довіряє людям.

Спочатку у Єви не було навіть імені, не дивлячись на її поважний вік. Зооволонтери назвали її Айві, однак дівчинка відгукувалась на ім’я Єва, сама обравши собі прізвисько. В першу чергу зооволонтери обробили Єву від паразитів, адже господарі ніколи цим не займалися, а також підстригли, щоб вовна перестала плутатись та заважати тварині.

На перетримці Єва почала почувати себе краще: знайшла друзів, стала спокійно їсти, спати та заново довіряти людям. Наразі волонтери шукають їй дім аби вона хоч трохи побачила нормальне життя у люблячій родині.

Історія цуценяти Асі

Маленька, худенька та змучена – саме таку в районі другого містечка знайшли Асю. Цуценя одразу сподобалось одній з місцевих мешканок, однак перш ніж віддати дівчинку у добрі руки, волонтери взялися за її лікування: обробили від блох та кліщів. Тимчасово вона оселилася у волонтерки Олени, яка й сама мала вже трьох дорослих собак, однак не прихистити малечу не могла. Асю добре годували, поїли та піклувалися про неї, і тому дівчинка незабаром почала почувати себе краще.

Нещодавно цуценя перехворіло на ентерит і була між життям та смертю. Довго не могла ані їсти, ані пити, ані добре спати. Волонтери вже не сподівалися на чудо, адже дівчинка була дуже слабенька, однак спільними зусиллями їм все ж таки вдалося поставити Асю на ноги.

Особливо прикипіла до неї Олена: вона годувала її, носила на руках, гралася і не підпускала до своїх дорослих улюбленців. Саме завдяки жінці Ася не тільки вижила, а ще й знайшла свою домівку. 

Олена відвезла цуценя до нових господарів у Чорноморськ. Жінка зізнається, що цей крок був дуже важким для неї, але водночас вона дуже рада за таку щасливу долю для собачки. 

Багатодітна мама Ельза

Історія Ельзи для редакції «Махала» та безпосередньо для однієї із зооволонтерок та журналістки Софії розпочалася з того моменту, коли собака народила 7 цуценят у водостічному зливі, який знаходився на площі біля будівлі адміністрації. Перед волонтерами постало питання, як її звідти дістати. За їх викликом приїхали представники  МНС, які витягли цуценят зі зливу, однак Ельза не хотіла виходити зі своєї схованки, тому було прийнято рішення спустити цуценят назад аби мати не кинула їх і продовжила годувати.

Покращити ситуацію вдалося на наступний день. Цуценят дістали з ями. Через годину така ляклива та відчужена Ельза, почувши скиглення і плач малечі, вийшла зі своєї схованки. Цуценятам знайшли безпечне місце біля редакції, де вони перебували протягом 2-х місяців. Їх тримали в гарних умовах,  годували та обробляли від паразитів. Коли цуценята підросли за допомогою соцмереж та особистих зв’язків, вдалося швидко прилаштувати їх до нових родин. 

Наразі Ельза охороняє редакцію, де її досі підгодовують. Волонтери хочуть стерилізувати Ельзу, щоб згодом уникнути народження нових цуценят, проте собака поки не йде в руки та досі  з недовірою ставиться до людей.

Сьогодні важка та відчайдушна робота зооволонтерів триває. Вони лікують, стерилізують та прилаштовують  тваринок у нові домівки. Нагадаємо, що їх допомога відбувається завдяки донатам та допомозі небайдужих місцевих жителів, однак більшість зборів вони закривають власноруч. Тож, якщо ви хочете доєднатися та допомоги тваринам, реквізити наступні:

Картка Приватбанку : 5168 7451 5263 8653

Посилання на банку

Також не забувайте доєднуватися до сторінки зоозахисників в Instagram, де вони публікують звіти, посилання на збори та шукають дім тваринам. 

Поділитись
Зараз читають