Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Арцизька громада приєдналася до Коаліції “Енергетичний перехід”, щоб впровадити відновлювані джерела енергії

14 Серпня 2024 14:15
Олександра Сергєєва
Арцизька громада приєдналася до Коаліції “Енергетичний перехід”, щоб впровадити відновлювані джерела енергії

Питання електропостачання для громади в умовах війни є критичним, адже місто не газифіковане та опалення будівель відбувається за рахунок електроенергії. За час війни Арциз був обстріляний ворогом і багато разів потерпав від кількаденних відключень електроенергії, а після підвищення тарифів місто опинилося у досить важкому становищі, адже попереду важка зима. Тому було вирішено працювати у бік розвитку відновлювальних джерел енергії, а допомогти у цьому допоможе “Енергетичний перехід”.  Про це повідомила пресслужба Арцизької міської ради.  

Коаліція “Енергетичний перехід” — це громадські організації, муніципалітети та активні громадяни, що об’єднали зусилля для сприяння переходу України до ощадливого енергоспоживання та використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Коаліція допомагає громадам розробляти та впроваджувати Плани дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату.

Арцизька громада лише розпочинає свій шлях у напрямку розвитку ВДЕ – наразі йде активна робота щодо розробки стратегії розвитку міста в умовах війни. 

“Серед планів – створення умов належного рівня громадської безпеки та розвиток відновлюваних джерел енергії, як пріоритетних завдань громади, оскільки кожний мешканець громади має бути впевненим у безпечному та зручному проживанні на своїй території”, – прокоментувала долучення до Коаліції заступниця Арцизького міського голови Оксана Стоянова.

Серед найближчих планів – встановлення СЕС на об’єктах критичної інфраструктури – водозаборі у місті Арциз і на території лікарні.  

“Упродовж 2022-2023 років громада кілька разів була повністю знеструмлена щонайменше 5 днів. На сьогодні м. Арциз практично 100% взимку опалюється лише завдяки електроенергії. Газопостачання у громаді немає, вугілля, на жаль, не надає потрібної тепловіддачі. Зараз,  коли регулярно є перебої із постачанням електроенергії, ще більше зростає соціальна напруга серед мешканців. Адже взимку люди фактично можуть залишитися без тепла”, – розповіла Оксана Стоянова.

Завдяки участі у Коаліції “Енергетичний перехід” Арцизька міська рада очікує підсилення у впровадженні проєктів з використанням відновлюваних джерел енергії та буде працювати у напрямку власного енергозабезпечення. 

Нагадаємо, раніше депутати Аризької міської ради звернулись до Кабінету міністрів України, Міністерства енергетики України, НКРЕКП. В тексті звернення депутати зазначили, що новий тариф на електроенергію для негазифікованої Арцизької громади – це смерть.

Поділитись
Зараз читають