Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Тарутинській громаді запроваджують звання Почесного громадянина: умови висування кандидата, нагородні атрибути та пільги

09 Серпня 2024 14:47
Тетяна Терзі
У Тарутинській громаді запроваджують звання Почесного громадянина: умови висування кандидата, нагородні атрибути та пільги

У Тарутинській громаді планують запровадити відзнаку громади – звання «Почесний громадянин Тарутинської селищної територіальної громади». Про це повідомляє видання «Махала» з посиланням на проєкт рішення, який розміщений на офіційному сайті громади. Сесія має відбутися 16 серпня.

Це звання планують надавати за значний внесок у соціальний, економічний та культурний розвиток Тарутинської селищної територіальної громади, становлення та розбудову незалежної Української держави, утвердження української національної свідомості, за безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії Російської федерації, за активну громадську та благодійну діяльність; мужність та відвагу; забезпечення законності, прав і свобод громадян; інші заслуги перед Тарутинською громадою та Україною.

Це звання можуть надавати й іноземним громадянам на підставах, пов’язаних з великою громадсько-політичною діяльністю цих осіб. Звання може надаватися, як живим, так і посмертно.

Звання буде присвоюватися один раз на рік не більше ніж двом особам з нагоди святкування Дня Незалежності України – 24 серпня та Дня Тарутинської селищної територіальної громади, що визначається щорічно в останню неділю серпня.

За кожну запропоновану кандидатуру депутати будуть голосувати на сесії окремо.

Особам, яким присвоюється Звання, вручається посвідчення, нагрудний знак та плечова стрічка. У випадку присвоєння Звання посмертно посвідчення, нагрудний знак та плечова стрічка вручаються члену сім’ї чи особі, яка перебуває в родинних стосунках.

Почесних громадян Тарутинської селищної територіальної громади внесуть до «Книги почесних громадян» у хронологічному порядку. Книга буде вестися та зберігатися  в одному екземплярі в Тарутинській селищній раді.

На сесії 16 серпня депутати мають затвердити Положення про присвоєння Почесної відзнаки. Причому в Положенні передбачено і позбавлення Звання, але за що саме – в Положенні не конкретизується. В такому разі екс-почетний громадянин має повернути всі атрибути –   свідоцтво, нагрудний знак та плечову стрічку – до селищної ради. Також його позбавлять пільг.

Серед пільг названі такі:

виявлення знаків уваги з боку посадових осіб місцевого самоврядування, керівників підприємств,  організацій (установ, закладів);

позачерговий прийом з особистих і службових питань посадовими особами селищної ради та її виконавчих органів, депутатами селищної ради, керівниками  підприємств, організацій (установ, закладів);

почесна участь в урочистих заходах, що проводяться селищною радою;

позачергове медичне обслуговування в установах охорони здоров’я громади.

Скільки коштів планують виділити на виготовлення всіх атрибутів Почесного громадянина Тарутинської селищної громади в проєкті рішення не повідомляється.

Поділитись
Зараз читають