Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Ковід повертається: яка ситуація з захворюваністю в Болградській громаді та Україні

09 Серпня 2024 09:55
Тетяна Терзі
Ковід повертається: яка ситуація з захворюваністю в Болградській громаді та Україні

У Болградській лікарні побільшало пацієнтів з захворюваністю на пневмонію. Про це повідомив генеральний директор КНП «Болградська ЦРБ» Віктор Дішлі на апаратній нараді в Болградській міській раді.

Цю інформацію підтвердила й заступниця головного лікаря КНП «Болградський районний ЦПМСД» Болградської міської ради Ольга Кара.

«Тільки в Болградській громаді на минулому тижні було зафіксовано 6 випадків ковіду. Тому не зайвим буде нагадати про профілактичні мери та на необхідність своєчасного звертання за медичною допомогою», – зазначила лікарка і нагадала про вакцинацію.

Збільшення захворюваності на ковід підтвердили в Національній службі здоров’я України.

«У липні 2024 року 8 220 пацієнтам діагностовано COVID-19, за даними ЕСОЗ. Для порівняння, у червні цього року пацієнтів з таким діагнозом було — 2 320», – говориться в повідомленні.

В НСЗУ нагадали, що діагностика та лікування коронавірусного захворювання відбуваються безоплатно та покриваються Програмою медичних гарантій.

Діагностика та амбулаторне лікування неускладненого захворювання

Неускладнені захворювання зазвичай не потребують госпіталізації та можуть ефективно лікуватися в амбулаторних умовах. Рішення стосовно лікування в амбулаторних умовах приймає лікар первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр.

Безоплатними для пацієнта є:

Консультація та спостереження лікаря первинної медичної допомоги;

тест на визначення антигену SARS-CoV-2 у закладі первинної медичної допомоги;

ПЛР-тест за направленням сімейного або лікуючого лікаря при підозрі на коронавірусне захворювання.

Спеціалізована допомога

Лікування в умовах стаціонару безоплатне в закладах з договором із НСЗУ пакетами медичних послуг “Стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій”.

Безоплатна медична допомога включає:

первинний огляд та тестування на COVID-19;

необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, такі як розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз, глюкоза, бактеріологічні та інші;

медична допомога відповідно до галузевих стандартів;

киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до апаратів ШВЛ та ЕКМО;

медикаментозна терапія та знеболення за потреби. Усі ліки, передбачені діючим національним протоколом лікування COVID-19 та Національним переліком лікарських засобів;

забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського догляду.

Поділитись
Зараз читають