Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Нова Некрасівка: село, де бережуть історію та традиції (Відео, фото)

08 Серпня 2024 17:40
Софія Чебан
Нова Некрасівка: село, де бережуть історію та традиції (Відео, фото)

На мисі, що розділяє мальовничі озера Ялпуг та Кугурлуй, розкинулось село з багатою історією та унікальною культурою – Нова Некрасівка Ізмаїльського району. Навкруги зелені насадження та поля, де можна насолодитися тишею та спокоєм. Історією села з журналістами інтернет-видання «Махала» поділилися староста села Ольга Колодєєва та директорка Дому культури Тамара Гончар.

Заснували село ще у XVIII  столітті донські козаки-некрасівці, послідовники отамана Гната Некрасова. Саме він після невдалого повстання проти царської влади, уклав договір  з Кримським ханством і відвів на його території, на Кубань,  від 2 до 8 тисяч козаків із родинами. Згодом, після захоплення Кубані росіянами, некрасівці пішли в Бессарабію на Дунай, де отримали дозвіл на поселення від турецького султана.

Спочатку в цих краях була одна Некрасівка – на місці, де  зараз розташована сучасна Стара Некрасівка. Але в 1860-х роках місцеві селяни стали розселятися по берегах озер. Так виникло поселення Нова Некрасівка.

Пізніше, некрасівцям довелося уживатися із тутешніми старовірами (липованами), які ще наприкінці XVII – 40-х pp. XVIII століття заселили ці території, адже бігли від жорстоких переслідувань царського уряду та офіційної церкви за свої вірування та погляди.

“Умови життя й праці Південної Бессарабії були краще, ніж на суворих північних землях. Теплий клімат, родючі ґрунти, численні притоки Дунаю, малі річки, озера, водно-болотні угіддя, різні види риб, птахів, тварин, унікальний рослинний світ – все це робило регіон привабливим для старообрядців, які переслідувалися царським урядом за свої релігійні переконання”, – пояснює директорка Будинку культури Тамара Гончар. 

Нині саме липовани складають основну частку населення Нової Некрасівки. Їм вдалося зберегти свою муровану Свято-Введенську церкву, зведену у 1860 році. 

У період соціалізму багато церков рушилися, але наші місцеві жителі не дали зруйнувати цю давню пам’ятку архітектури. Здається, Свято-Введенська церква старіша за саме село”, – розповідає  староста села Нова Некрасівка Ольга Колодєєва.

Суворість релігійних законів, замкнутість у місцях компактного проживання, великі богобоязливі сім’ї – все це допомогло старообрядцям (липованам) зберігати протягом століть свою культуру, звичаї, обряди та навіть свій унікальний говір.

Детальніше дивіться у відеорепортажі.

Відео та фото Софії Чебан, текст Лілії Биковської

Поділитись
Зараз читають