Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Діти з селища Сарата пожили в німецьких родинах: як учні та педагоги переймали досвід Німеччини та які враження отримали

08 Серпня 2024 14:54
Алла Корінь
Діти з селища Сарата пожили в німецьких родинах: як учні та педагоги переймали досвід Німеччини та які враження отримали

Завдяки фінансовій підтримці спільноти бессарабських німців учні Саратського ліцею Білгород-Дністровського району відвідали місто Кірхгайм-унтер-Тек у федеральній землі Баден-Вюртенберг  Німеччини. Журналістка видання «Махала» дізналася про враження від поїздки від учасників подорожі.

Поїздку почали планувати ще в березні цього року, коли до селища Сарата прибула німецька делегація на чолі з мером 42-тисячного німецького міста Кірхгайм-унтер-Тек доктором Паскалем Бадером та представницею бессарабських німців пані Гілтруд Ельберт-Фано.

Гості завітали до ліцею та отримали теплий прийом. В рамках майбутнього підписання меморандуму про солідарне партнерство між містом Кірхгайм-унтер-Тек та селищем Сарата 19 учнів Саратського ліцею, директора закладу Романа Ковшика та двох вчителів для супроводу – Тетяну Аврамову та Миколу Верьовкіна запросили у липні в місто Кірхгайм-унтер-Тек.

Була сформована група з учнів 14-16 років. Основним з критерієм відбору були ґрунтовні знання англійської мови, оскільки діти мали проживати у німецьких сім’ях та спілкуватися з господарями, а також  учнівські досягнення у навчанні, участь в олімпіадах обласного рівня, успіхи у спортивних змаганнях та активна участь у всіх сферах життя ліцею.

Діти автобусом подолали 2200 кілометрів в один бік, це  зайняло 48 годин,  перетнути кордони 5 держав –  Молдови, Румунії, Угорщини, Австрії та Німеччини.  І нарешті з піднятим українським прапором прибули до міста Кірхгайм-унтер-Тек, де перебували дев’ять днів.

Для дружнього спілкування з однолітками та кращого знайомства з побутом, традиціями та культурою жителів Німеччини діти з України проживали в приймаючих німецьких родинах.

Директор Саратського ліцею з трьома учнями проживали в родині мера міста доктора Паскаля Бадера та його дружини Бріжит, які мають синів Луку та  Моріца, 15 та 13 років.

 “Наші сини вирішили, що це чудово, і відразу знайшли спільну мову з гостями-однолітками. Для всіх було дуже корисно знайти один одного“, – розповіла згодом в місцевій газеті Бріжит Бадер.

«Для наших учнів це була не просто подорож, а справжня культурна експедиція. Вони відвідали історичні місця міста Кірхгайм-унтер-Тек, взяли участь в проєктних днях у гімназії Людвіга-Уланда (LUG) та Freihof-Realschule, мали нагоду поплавати у муніципальному відкритому басейні, повболівати на футбольному турнірі Jesinger Teckbotenpokal,  проявити свої спортивні навички на баскетбольному тренуванні команди Kirchheim Knights та скалодромі в Stuntwerk. Особливо теплі спогади залишилися від спілкування з німецькими однолітками на шкільному фестивалі під час святкування закінчення навчального року, яке припадає на цей час. Надзвичайно насиченою та незабутньою була й екскурсійна програма до замку Ліхтенштейн із Туманною печерою Зонненбюль. Море емоцій учні отримали від дводенного  відвідування міста Штутгарт. Там наша група відвідала музей Mercedes-Benz, планетарій, історико-краєзнавчий музей Бессарабського дому та зоопарк Wilhelma. Для хлопців захоплюючою подією було відвідування футбольної арени команди VfB та її академії. А закінчувалися ці неймовірні дні вечорами боулінгу та шопінгом в аутлеті Метцінгена», –  поділився директор ліцею Роман Ковшик.

В останній  день перебування в Німеччині учні спільно з приймаючими родинами піднялися на гору Тек та повечеряли в ресторані.

Педагоги ліцею розповіли, що представники муніципалітету, прийомні сім’ї, жителі міста цікавилися умовами навчання українських учнів під час військового стану та знали про труднощі в енергосистемі країни, які склалися після обстрілів російськими військами. Роман Ковшик розповідав, як в ліцеї долають виклики війни та проводять навчання дітей в укриттях.

Про візит дітей з міста Сарата написала навіть міська газета Кіргхайм-Теку “Teckbote”.

Міська адміністрація заздалегідь потурбувалася про потреби дітей. Треба було дати можливість молоді провести хоч кілька днів у спокої та безпеці. Це стало можливим завдяки Фонду Баден-Вюртемберга, який значною мірою профінансував дев’ятиденне перебування за програмою, а також приймаючим родинам, які спонтанно зголосилися прийняти дітей в сім’ю“,  – зауважив очільник мерії Паскаль Бадер в інтерв’ю місцевій пресі.

Великою проблемою в Сараті є постійне відключення електроенергії та часте багатогодинне перебування в укриттях, що заважає роботі ліцею“, – писала міська газета. Тому додому ліцеїсти поверталися з особливо цінними подарунками – трьома електростанціями, наданими Teckwerke Burgerenergie eG, кожна з яких оснащена акумуляторними батареями. Окрім того, ліцею було передано пристрій для очищення повітря в приміщенні Exiteck, щоб учні дихали чистим повітрям під час численних і тривалих перебувань в укритті взимку.

Збір коштів на ці засоби ініціювала Бріжит Бадер, яка закликала продовжувати внесення пожертвувань на потреби для Сарати.

Додому учні ліцею та вчителі повернулися із незабутніми враженнями, якими поділилися з виданням “Махала”.

Враження від поїздки позитивні та яскраві. Нас гостинно зустріли та організували цікаву програму перебування. Діти отримали масу задоволення. У нас відбувся обмін досвідом між дітьми двох країн. Ми подивились, в яких умовах вони навчаються, як триває навчальний процес. Розказали, як це відбувається у нас», –  розповів виданню Микола Верьовкін.

Досі сповнена емоцій Анастасія Іскендерова, учениця 11-В класу: “Це була неймовірна подорож, безліч вражень та емоцій. Кожен день був сповнений чудовими подіями. Ми відвідали багато цікавих місць та завели нові знайомства. Це неоціненний досвід, за який ми дуже вдячні“.

Фото зі сторінки Саратської селищної ради в Фейсбук та автора.

Поділитись
Зараз читають