Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Болградська лікарня вперше відсвяткує день народження: встановлена конкретна дата

02 Серпня 2024 14:57
Тетяна Терзі
Болградська лікарня вперше відсвяткує день народження: встановлена конкретна дата

Цього року, 10 вересня, Болградська районна лікарня вперше буде святкувати день заснування першої земської лікарні в місті Болград. Відповідне рішення прийняв виконком Болградської міської ради у відповідь на клопотання профспілкового комітету первинної профспілкової організації Болградської лікарні. Про це повідомляє видання «Махала» з посиланням на голову профспілкової організації Петра Кірпіка.

«Ми знали, що земська лікарня була відкрита у 1878 році. Цей рік згадується в багатьох історичних публікаціях,  але дата заснування була невідома», – розповів Петро Кірпік.

Профспілкова організація навіть відправила листа до Ізмаїльського архіву з надією встановити  дату заснування лікарні. І отримала відповідь, в якій говорилося, що «в документах архіву відомості про відкриття земської лікарні в місті Болграді та  інша інформація стосовно лікувального закладу відсутня». Тому члени профспілкової організації вирішили встановити цю дату самостійно.

За словами Петра Кірпіка, вони керувалися тим, що більшість свят в Бессарабії відзначали після завершення збору врожаю. Тому вирішили встановити день заснування земської лікарні саме 10 вересня 1878 року. Ця дата і стане днем народження лікарні, якій цього року виповниться 146 років.

Виконком Болградської міської ради, яка є засновником КНП «Болградська центральна лікарня», підтримав ініціативу профспілки та затвердив цю дату, включивши її до переліку пам’ятних дат підприємства.

Зараз в лікарні готуються до святкового заходу. Профспілкова організація виступила з ініціативою виготовити та встановити на стіні лікарні пам’ятну дошку доктору Начеву, який багато зусиль вклав в становлення медицини в Болграді та до самої смерті керував лікувальним закладом. Також в межах святкування планується відкриття церкви святителя Луки, яка побудована на території лікарні.

Нагадаємо, в березні 2023 року на церкві були встановлені та освячені купол і хрест. В листопаді 2023 року в Болградській  центральній районній лікарні пройшла презентація книги про історію закладу “Минуле та сьогодення”. 

Поділитись
Зараз читають