Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Сергіївська громада потрапила у гучний скандал: голову селищної ради оголошено у розшук, а його заступника звільнено з посади

Сергіївська громада потрапила у гучний скандал: голову селищної ради оголошено у розшук, а його заступника звільнено з посади

Вчора, 30 липня, на офіційній сторінці Сергіївської об’єднаної територіальної громади у Facebook оприлюднили лист від головного управління Національної поліції, у якому сказано, що голова Сергіївської селищної громади Анатолій Чередниченко з 19 липня 2024 року перебуває у розшуку. У чому його звинувачують та яке покарання може загрожувати, дізнавалася “Махала” з матеріалів справи у судовому реєстрі

Згідно з матеріалів справи, прокуратура встановила, що посадові особи Сергіївської селищної ради вступили у змову з підрядником ПП «КВАДР77» та здійснили привласнення та розтрату декількох мільйонів бюджетних коштів, які були виділені на відновлювання дев’ятиповерхівки, що постраждала внаслідок влучання російської ракети. 

Тоді слідчі провели обшуки у будівлі та кабінетах Сергіївської селищної ради, де у кабінеті заступника селищної ради з питань діяльності виконавчих органів виявили та вилучили документи, що стосуються цієї угоди, підписаний кошторис та ще низку важливих для обвинувачення паперів, що визнано речовими доказами та долучено до матеріалів кримінального провадження.

До речі, цього заступника звільнили на останній сесії, що відбулася 26 липня 2024 року. 

Це звісно велике, але не єдине розкрадання коштів селищним головою. Згідно з ще одним документом у судовому реєстрі, його підозрюють у привласнені коштів, які були виділені на ремонт шести житлових будівель в с. Чабанському, які також постраждали від російської агресії. Сума там не така велика, проте вказує на систематичне розкрадання коштів.

Слідство вважає, що селищний голова спільно з підрядником формально провели інспекцію, підписали офіційні документи, зазначивши в них неправдиві відомості щодо обсягів виконаних робіт та вартості використаних матеріалів. Внаслідок таких дій збитки сягнули 1 400 000 гривень, які потім були розподілені між учасниками оборудки. 

Крім того, селищний голова спільно з начальником комунального підприємства оформили на роботу 12 фіктивних працівників, яким необгрунтовано виплатили понад 1 000 000 гривень.

Тож, селищного голову підозрюють у вчиненні злочинів одразу за чотирма статтями:   

  • організація заволодіння та заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах;
  • організація розтрати та заволодіння чужим майном, шляхом зловживання становищем, в особливо великих розмірах;
  • організація розпорядження майном, одержаного злочинним шляхом, вчинене організованою групою;
  • організація та складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене організованою групою.

Наразі чиновник знаходиться у розшуку та переховується від слідства. Якщо його затримають, він може отримати до 12 років ув’язнення. 

Суд над підрядником також ще триває. Справа затягується через чисельні апеляції, а один раз самовідвід взяв суддя, тож довелося шукати іншого.

Фото Думская

Поділитись
Зараз читають