Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Ізмаїльському районі мають демонтувати три пам’ятники радянського минулого

В Ізмаїльському районі мають демонтувати три пам’ятники радянського минулого

В Ізмаїльському районі  з публічного простору мають прибрати три пам’ятники, що підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Відповідне розпорядження № 695/А-2024 підписав голова Одеської ОВА Олег Кіпер. Які саме пам’ятники підлягають демонтажу, дізнавалася «Махала». 

Незадовго до прийняття рішення Одеською ОВА щодо демонтажу пам’ятників російського минулого, виконавчий комітет Ізмаїльської міської ради сам вирішив від них очистити громадський простір.

Тоді було прийнято рішення щодо демонтажу меморіальних дошок з пам’ятнику морякам Дунайської військової флотилії, а ще 14 дошок, які були написані російською мовою, замінити на україномовні аналоги. А головною “подією” стало рішення про демонтаж пам’ятника Сергію Тучкову, яке комунальники оперативно виконали та відправили до Суворова. 

Тож, на момент підписання розпорядження головою ОВА, в Ізмаїлі вже було демонтовано найскандальніші пам’ятники часів імперської Росії, тому тут нічого демонтувати не будуть. 

Загалом Ізмаїльському районі, у порівнянні з Білгород-Дністровським та Болградським, де демонтажу підлягають 5-6 об’єктів, майже не залишилося згадок про російське минуле. Тут за дорученням ОВА необхідно прибрати з публічного простору лише три пам’ятники, а саме:

  • Пам’ятник Тимошенку С.К. – двічі Герою Радянського Союзу, що розташований біля будинку культури у с. Фурманівка Кілійської громади.
  • Пам’ятник на місці переходу російських військ через Дунай у 1828-1829 рр., що знаходиться на березі Дунаю у селі Новосільське.
  • Пам’ятник Іларіону Нягу у селі Новосільське.

Відмітимо, хоч пам’ятників на честь російської імперської політики у районі майже немає, але вулиць залишилось чимало. Тож згідно з розпорядженням Олега Кіпера 36 вулиць Ізмаїльського району мають змінити свої назви. Як саме будуть називатися вулиці, читайте у матеріалі.   

На фото пам’ятник на місці переходу російських військ через Дунай у 1828-1829 рр в селі Новосільське. Фото з Вікіпедії.

Поділитись
Зараз читають