Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Бессарабії цьогоріч не буде маленьких фламінго

21 Липня 2024 12:28
Ганна Ковальова
В Бессарабії цьогоріч не буде маленьких фламінго

Цього року рожеві фламінго втратили своє потомство, яке заклали на узбережжі нацпарку “Тузлівські лимани”. Про це повідомив еколог Іван Русєв.

Причиною є війна.

“Вся Україна та і багато друзів за кордоном були натхненні, коли у 2023 році ми писали, що вперше в Національному природному парку “Тузлівські лимани” загніздились рожеві фламінго і вони вивели біля 200 пташенят. Особливо несподіваним був такій цікавий захід як кільцювання пташенят фламінго, який зафільмував Дмитро Комаров. У 2023 році фламінго довго тримались на лиманах і лише в кінці 2024 року під впливом шуму шахедів і різних дронів вони 1 січня 2024 року покинули Тузлівські лимани, де потім їх зустрічали в Болгарії і Туреччині”, – нагадав Іван Русев.

Весною 2024 року понад 1000 фламінго знову з’явилися у нацпарку. В травні вони почали будувати гнізда на острівцях лиману Карачаус. Але перша сформована ними колонія була зруйнована потужним ураганом, якій фактично змив гнізда.

Пізніше фламінго сформували колонію на островах лиману Хаджидер у нацпарку. Але з перших днів гніздування фламінго відчували неспокій від різного роду вибухів і потужного шуму російських дронів та звуків їх знищення.

Гучні шуми війни потужно лякали птахів, і через стрес фламінго відходили від гнізд, а мартини (птахи, яких у просторіччі ми називаємо чайками) користувалися нагодою та руйнували кладки фламінго.

“Тому що коли є фактор неспокою фламінго залишають свої гнізда на деякий час, відходячи на відстань від колонії. І в цей час мартини, які гніздувались неподалік, знищували гнізда фламінго. Там де гніздувалися фламінго в цьому році – є заповідною зоною нацпарку і проводить будь-які заходи щодо попередження негативного впливу мартинів на колонію фламінго заборонено. І ось на днях, мартини повністю зруйнували колонію фламінго і наразі деякі зграї фламінго залишили наші лимани і з’явились у Куяльницькому національному природному парку та мандрують по прибережним лиманам”, – повідомив Іван Русєв.

Поділитись
Зараз читають