Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Військовий облік в Україні: що чекає на тих, хто не оновив дані у ТЦК чи “Резерв+”

17 Липня 2024 13:30
Наталя Іванова
Військовий облік в Україні: що чекає на тих, хто не оновив дані у ТЦК чи “Резерв+”

Сьогодні, 17 липня, сплив двомісячний термін, протягом якого військовозобов’язані повинні були стати на військовий облік або оновити військово-облікові дані відповідно до нового мобілізаційного закону. Відтепер ті, хто не оновили дані, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Як саме каратимуть та які ще зміни набрали чинності, вивчала “Махала”.

Основним способом покарання громадян, що не оновили дані, є штрафи у розмірі від 17 000 до 25 500 грн для фізичних та від 34 000 до 59 000 грн для посадових та юридичних осіб. 

Чи будуть автоматично виписувати штрафи?

Директор Департаменту кадрової політики Міноборони України Марк Андрусяк розповів, що автоматично виписуватимуть штрафи за непоновлення даних не будуть.

«Законом України та іншими нормативно-правовими актами не передбачено процедури автоматичного накладання штрафів», – сказав Андрусяк.

Та чиновник уточнив, що штрафи можуть накласти протягом трьох місяців з моменту виявлення правопорушення до одного року з моменту його скоєння.

Що буде, якщо не сплатити штраф?

Якщо військовозобов’язаний не сплачує штраф протягом 15 днів, виконавча служба стягує його примусово, вже у подвійному розмірі від суми штрафу. Також треба буде оплатити виконавчий збір.

Якщо особа й надалі ігноруватиме сплату штрафу, держава може заарештувати майно та обмежити громадянина у праві керувати автомобілем.

Штраф у Дії

У сервісі давно є функція подивитися несплачені або сплачені штрафи або судові справи, які відкрито щодо користувача. Тож штрафи від ТЦК також відображатимуться у додатку. 

Чи можна оновити дані після 16 липня?

Оновити дані можна в ТЦК та СП або у додатку “Резерв+”. До 16 липня цю послугу надавали ще й ЦНАП, однак тепер зробити це там неможливо. 

Як тепер надсилатимуть повістки?

ТЦК почнуть надсилати повістки поштою на останнє відоме місце реєстрації. Її вважатимуть врученою, навіть якщо від неї відмовитися чи не підписати. Після другої надісланої повістки людину можуть притягнути до відповідальності (адміністративної або кримінальної). 

У Міноборони наголошують, що автоматичного притягнення до відповідальності не передбачено. У випадках порушення правил військового обліку або законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, ТЦК СП направлятиме письмове повідомлення до органів Нацполіції України щодо затримання таких громадян та доставлення до ТЦК для притягнення до відповідальності та забезпечення виконання військового обов’язку.

Поліція може доставляти до ТЦК, а військові забирати автомобілі

Відтепер українські поліціянти отримають право примусово доставляти до ТЦК та СП водіїв, які перебувають у розшуку через несвоєчасне оновлення даних військового обліку. 

Якщо військовозобов’язані не встигли оновити дані, вони автоматично вважаються такими, що ухиляються від мобілізації. Тож їх можуть примусово доставити до ТЦК, а також позбавити права керувати автомобілем.

Також новий закон дозволяє за потреби вилучати автомобілі та інший транспорт на користь Збройних Сил України. У фізичних осіб можуть вилучити транспортний засіб для української армії, якщо у них є кілька таких у власності. Вилучати можуть лише ті транспортні засоби, які підходять для використання на фронті або в прифронтових зонах.

Чи потрібно тим, хто оновив дані, носити із собою паперові документи?

Від 17 липня військовозобов’язаним не обов’язково буде носити паперові документи, адже 18 червня в Україні запустили електронний військовий квиток. Його можна отримати, авторизувавшись у застосунку “Резерв+”. Відповідно до постанови Кабміну, електронний військово-обліковий документ є абсолютно рівноцінним паперовому.

На всіх блокпостах, у прикордонній службі, у ТЦК та СП буде завантажений застосунок, за допомогою якого вони можуть перевірити QR-код.

Виїзд за кордон тільки з військово-обліковими документами

Відтепер чоловіки, які мають право виїхати за кордон, мають надати прикордонникам військово-облікові документи (паперові або електронні). 

У військово-облікових документах чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я, повинна бути інформація про отримання такої відстрочки або довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися.

Головне фото: Аrmyinform

Поділитись
Зараз читають