Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Українські лікарі врятували від ампутації ноги дворічної Ані Дяченко з міста Болград 

Українські лікарі врятували від ампутації ноги дворічної Ані Дяченко з міста Болград 

У боротьбі за ніжки дитини лікарі провели сім операцій та застосували найсучасніші медичні технології – BTM-покриття. Про це розповіли у пресслужбі Першого медичного об’єднання Львова.

Дівчинка отримала опіки навесні цього року. Прокинувшись після денного сну малеча зайшла у ванну кімнату та відкрила кран з гарячою водою. Від напору душовий шланг почав “стрибати” та розприскувати навкруги окріп, внаслідок чого дитина отримала глибокі опіки стоп, правої гомілки та стегон.

Спочатку Аню було госпіталізовано до місцевої лікарні, звідти транспортували до Одеси, а на 11-й день через погіршення стану екстрено перевезли до Львівської дитячої лікарні Святого Миколая, де працюють провідні опікові хірурги. 

Медики зазначають, що стан був критичний – розпочався некроз стоп: всі тканини та кістки «зварилися» в окропі. Хірургам довелось ретельно видаляти мертві тканини, відокремлюючи їх від живих, оскільки навіть маленька краплина мертвої тканини могла вбити дитину.

Потім була друга операція, під час якої дівчинці повністю ампутували два пальці, а інші видалили із частковим збереженням фаланг. 

Однак після кожного з кроків, з’являлися новій “сюрпризи”. Під час повторної операції лікарі побачили, що в дитини почало відкриватись ахіллове сухожилля, яке відповідає за рухи стопами.

«Сухожилля не має власного кровопостачання, тож пересаджена шкіра на цю ділянку не прижилася б. Дитина могла втратити здатність повноцінно рухати стопами”, – зазначили лікарі.

Аби уберегти дитині ноги лікарі застосували сучасну технологію – BTM-покриття. Це унікальний синтетичний матеріал, що проростає власними судинами пацієнта та стає його новою дермою. 

Медики зазначили, що раніше це покриття в Україні не застосовували через його високу вартість. Львівська лікарня є однією з трьох в Україні, яка його має.

Наразі дитині провели вже сім операцій. Дівчинка почуває себе добре, однак попереду на неї чекає тривала реабілітація – робота з фізичними терапевтами та психологами. 

Поділитись
Зараз читають