Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Чому термометр показує вищу температуру, ніж прогноз від метеорологів?

12 Липня 2024 12:27
Валерій Гайдаржи
Чому термометр показує вищу температуру, ніж прогноз від метеорологів?

Останні кілька днів в інтернеті поширюються відео, де люди за допомогою побутового термометру фіксують температуру повітря 50 градусів Цельсія і вище. Водночас дані метеорологів показують значно нижчу температуру. Український гідрометеорологічний центр пояснив, чому виникають такі розбіжності.

Згідно з Міжнародними стандартами, вимірювання проводять на метеомайданчику на висоті 2 метри від поверхні землі. Тобто, на висоті, де вплив нагріву від ґрунту чи будівель мінімальний” ,- зазначили в Українському гідрометеорологічному центрі. 

Різниця в показниках температури пояснюється кількома факторами. 

Умови вимірювання. В гідрометеорологічних центрах використовуються спеціальні психрометричні будки з жалюзямі, які забезпечують тінь та вільний повітряобмін. Це допомагає отримати більш точні дані, які можуть відрізнятися від показників, що вимірюються біля вікна або на автомобілі. 

Різні середовища вимірювання. Термометри, розташовані в різних місцях, можуть піддаватися різним впливам, наприклад, прямим сонячним променям або нагріванню від будівель. Це призводить до розбіжностей в показаннях. 

Локальні фактори. Рельєф місцевості, водойми та наявність рослинності впливають на температуру в конкретному місці, тому можуть викликати розбіжності в показаннях термометрів.

Вимірювання температури поверхні грунту. Для вимірювання температури поверхні грунту застосовують спеціальні термометри, які встановлюються на відкритій ділянці під сонячними променями.

Нагадаємо, що на Одещину насувається аномальна спека.

Поділитись
Зараз читають