Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

На Одещину насувається аномальна спека

10 Липня 2024 17:25
Валерій Гайдаржи
На Одещину насувається аномальна спека

Починаючи з 11 по 15 липня в Одеській області очікується підвищення максимальної температури повітря до 35-39 градусів Цельсія. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала” з посиланням на Гідрометеорологічний Центр Чорного та Азовського морів.

“В зв’язку з переміщенням тропічної повітряної маси з півночі Африки на південь України 11-15 липня по Одеській області очікується підвищення максимальної температури повітря 35-39°, місцями надзвичайна спека 40° і вище”, – повідомили в Гідрометеорологічному Центрі.

Нагадаємо, минулого року температурний рекорд було зафіксовано 20 серпня. Того дня переможцем у «температурному забігу» став Ізмаїл – максимальна температура повітря сягала 38 градусів. На другому місці посіла Сарата – 37,5, а закрило трійку лідерів місто Южний з показником 37,4. Місту Болград, щоб увійти до трійці лідерів, не вистачило однієї десятої – максимальна температура у місті була 37,3.

Як уникнути теплового удару?

Якщо людина довго перебуває під впливом прямих сонячних променів або у теплому приміщенні, у неї може розвинутися небезпечний стан – тепловий удар. Він виникає внаслідок перегрівання тіла та порушення теплового балансу. Цей стан вимагає невідкладної допомоги лікарів.

Міністерство охорони здоров’я України дало практичні поради, як уникнути теплового удару.

  • Уникайте надмірної спеки. Найспекотніші години (з 10 до 16 години) проводьте у тіні або в приміщені, уникайте прямих сонячних променів.
  • Охолоджуйте приміщення. Щоби зберегти електроенергію, не використовуйте кондиціонери. Відкривайте на ніч вікна, а вдень – навпаки закривайте. Можна повісити на вікна світловідбивну плівку.
  • Охолоджуйте тіло. Якомога частіше приймайте прохолодний душ або обтирайтеся прохолодною водою
  • Пийте багато рідини. Регулярно пийте воду або інші напої без цукру та кофеїну, навіть якщо не відчуваєте спраги.
  • Носіть легкий одяг. Обирайте світлий, просторий одяг з натуральних тканин.
  • Уникайте фізичних навантажень в спеку. Обмежте фізичну активність в найбільш спекотні години дня.
  • Приділяйте увагу знакам теплового стресу. Слідкуйте за своїм самопочуттям та самопочуттям близьких. Якщо знаєте самотніх людей, не забудьте спитати про їхнє здоров’я.
  • Не залишайте дітей і тварин у закритих автомобілях навіть з увімкненим кондиціонером! Це може бути небезпечним для їхнього життя!

Головне фото демонстративне

Поділитись
Зараз читають