Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Щоб зберегти звичаї та традиції: про роботу обласного центру молдавської культури у селі Новосільське Ренійської громади

12 Липня 2024 14:00
Микола Григораш
Щоб зберегти звичаї та традиції: про роботу обласного центру молдавської культури у селі Новосільське Ренійської громади

Обласний центр молдавської культури у селі Новосільське Ренійської громади був створений у травні 2022 року, проте фактично він почав функціонувати лише у січні 2023-го, зіткнувшись на початковому етапі своєї діяльності з багатьма проблемами. Однією з них стала відсутність власної будівлі: центр отримав в оренду два приміщення в Будинку культури з окремим входом, де колись розміщувалося поштове відділення, які потребували ремонту та проведення всіх комунікацій, не кажучи вже про оснащення всім необхідним, а це – додаткові витрати. Розраховувати, що їх покриє засновник центру – Одеська обласна рада, не можна було, бо в бюджеті було закладено кошти лише на зарплату працівників. Як впорався колектив із цими викликами і що змінилося за минулі півтора роки, як було організовано роботу? Про це дізнавалося видання «Махала».

«Приміщення, які ми отримали, можна сказати, були у зруйнованому стані. Ми зробили ремонт власними силами, нам допомагали спонсори, староста села разом із комунальниками, підприємці Новосільського, а також Ренійська міська рада, депутати різних рівнів. Нам провели світло та Інтернет, допомогли зробити невелике перепланування (прибрати одну стіну та добудувати іншу). Одним словом, у нас зараз є все, щоб повноцінно працювати, за що дякую всім, хто нам допомагав і продовжує це робити», – сказала в інтерв’ю журналісту «Махали» директорка Маргарита Бабере.

Маргарита Бабере

Колектив обласного центру молдавської культури – шість співробітників разом із керівником, до завдань якого входить збирання та збереження звичаїв та традицій молдавського народу та характерних для регіону Буджаку традицій, обрядів, фольклорних творів.

«До нашої роботи входить підтримка та розвиток талантів за такими напрямами, як музика, танці, поезія, театр і для цього налагоджуємо співпрацю з будинками культури, школами, дитячими садками та іншими установами, з усіма творчими людьми, які знайомі з молдавською культурою, і бажаючими зберегти національні звичаї та традиції, щоб передати їх майбутнім поколінням. Так, зовсім недавно ми провели ІІІ Міжнародний молдавський фестиваль-конкурс для дітей «Izvorul mărgăritarelor neamului» («Джерело перлин нації»). Він пройшов в онлайн-форматі та в ньому взяли участь, надіславши свої відеономери, вихованці дитячої школи мистецтв та центру позашкільної освіти «Перлина» (м. Рені), юні артисти з усіх молдавських сіл Ренійської громади, а також учасники з Кілійської громади, Чернівецької області, Молдови та Румунії. Хочу зазначити, що цього року кількість учасників подвоїлася – було 32, стало 67, що не може не тішити. Учасники, які стали лауреатами у різних номінаціях, отримали дипломи та кубки», – розповідає моя співрозмовниця.

Маргарита Бабере наголошує, що робота обласного центру молдавської культури за вказаними напрямками аж ніяк не обмежується онлайн-форматом. Проводяться різні заходи в офлайн-режимі: зустрічі, посиденьки, в яких беруть участь старожили, творчі колективи та всі, хто любить культуру молдавського народу, його звичаї та традиції.

«Наші співробітники постійно у роз’їздах: хто в Ізмаїлі, хто у Плавні, хто в Орлівці. Потім кожен після приїзду займається систематизацією зібраного матеріалу, вносить дані в комп’ютер. Робота ця відповідальна і скрупульозна, тому іноді доводиться засиджуватися допізна. Одна з форм роботи – запрошення до центру людей похилого віку, які знають і пам’ятають старовинні молдавські звичаї. Це тим більше важливо, тому що багато звичаїв, на жаль, вже призабуті. Наприклад, одна із старожилок Новосільського минулого року розповіла про традиції, які існували раніше на день св. Андрія, це в ніч із 12 на 13 грудня. Вона розповіла, як дівчата запрошували юнаків, чим їх пригощали, які танці танцювали, як хлопці обирали собі обраниць, і все було дуже цікаво. Ми також організували костюмовані посиденьки, присвячені дню св. Андрія, у яких взяв участь колектив Плавнінського Будинку культури. Інша мешканка села показала дітям із Плавні майстер-клас з приготування молдавської плацинти – справжньої, як робили за старих часів наші бабусі, а не як зараз із покупного лаваша. У нашому центрі також відбуваються творчі зустрічі, одну з них ми присвятили іменитому уродженцю села Новосільське, заслуженому артисту Молдови, актору кіностудії «Молдова-філм» Думитру Карачобану. Провели минулого року захід на Різдво, на який приїхала румунська співачка Василіка Тону, яка виконала дуже гарні колядки. Але ми не лише самі організовуємо різні заходи, а й беремо участь у заходах, які організовують інші і куди нас запрошують – наприклад, до Молдови, Румунії, куди я неодноразово їздила на різні заходи, представляючи наш обласний центр», – розповідає директорка.

Виставка, яка присвячена Думитру Карачобану. На фото – Маргарита Бабере

У найближчих планах обласного центру молдавської культури – організувати та провести в офлайн-режимі захід «Грай, гармонь!» рідною мовою.

«Ми хочемо запросити гармоністів Ренійської та інших громад Ізмаїльського району та всієї області. Дуже хочемо бачити серед них знаменитого Валерія Цуркана, нашого земляка з Лиманського, який нині живе та працює у Білгороді-Дністровському. Нехай учасників буде не так багато, 5-6 осіб, тому що ми розуміємо, що не кожен, кого ми запросимо, зможе приїхати, але це будуть талановиті гармоністи, які чудово володіють інструментом. А сам захід стане свого роду змаганням між ними, хто краще та яскравіше виявить свій талант. Його проведення ми плануємо орієнтовно восени, коли спаде спека. До того ж, потрібен час для вирішення оргпитань: адже людей треба буде прийняти, нагодувати, розмістити. Тобто багато чого впирається, зокрема, й у фінанси, але, гадаю, необхідні кошти ми знайдемо», – каже Маргарита Бабере.

Отже, обласний центр молдавської культури у Новосільському Ренійської громади працює вже півтора роки. Адже були противники його відкриття в цьому селі, які хотіли, щоб його відкрили в Одесі, про що журналісту «Махали» розповів голова Ренійського молдавського національно-культурного товариства «Ізвор», депутат міської ради Валерій Бабере, якого по праву можна назвати ідейним натхненником центру.

«Відкриття центру молдавської культури, який став би точкою тяжіння для всіх молдаван Одещини, виконуючи функції координатора у культурно-просвітницькій діяльності, я вимагав сім років. Як ви знаєте, у Болграді є обласний центр болгарської культури, у селі Виноградівка Болградської громади – обласний центр гагаузької культури, а от аналогічного центру молдавської культури донедавна не було ніде. І це було неправильно, бо молдавани на Одещині – це друга за чисельністю національна меншість, і цю «прогалину» треба було заповнити. Я ж наполягав на тому, щоб цей центр було відкрито саме у Новосільському. По-перше, бо я є автором цього проєкту, а я мешканець цього села. По-друге, ідея створення такого центру виникла ще тоді, коли були окремо Ренійський та Ізмаїльський райони та у кожному з їхніх райцентрів уже були обласні центри національних культур. Таким чином, центр молдавської культури в Новосільському мав би вигідне розташування з позиції територіальності з огляду на майже рівновіддаленість Новосільського від Рені та Ізмаїла».

Валерій Бабере також зазначив, що найбільша кількість молдавських сіл (п’ять із семи) була саме в Ренійському районі, та й у самому Рені значна частина населення є молдаванами або знають мову, і де багато років тому навіть була молдавська школа.

«Крім того, молдавські села «старого» Ізмаїльського району – Озерне, Утконосівка, Комишівка – знаходяться недалеко від Новосільського, створюючи разом із молдавськими селами Ренійської громади свого роду загальну національну агломерацію, що ще раз підтверджує правильність відкриття цього центру саме в нашому селі, а не в Одесі», – наголошує він.

Поділитись
Зараз читають