5 травня українці святкують найголовніше церковне свято – Великдень.За традицією після великодньої служби люди збираються за святковим столом, щоб разом із близькими продовжити свято. Крім традиційних страв на Великодньому столі неодмінно є вино. Але чому Великоднім напоєм вважається саме кагор, розбиралася “Махала”.
У християнстві вину відведено особливу роль. Перетворення води на вино було першим дивом, яке зробив Ісус Христос. Проте єдиним вином, яке визнає та використовує у своїх обрядах церква, є кагор. Саме його благородний темно-червоний відтінок символізує кров Христа.
Вино названо на честь регіону Каор (Cahors), розташованого на південному заході Франції та відомого своїми концентрованими «чорними» винами з часів Середньовіччя. У церковних богослужіннях вино з Каора почали використовувати у XIV столітті. Тоді папський престол зайняв француз Іоан XXII, малою батьківщиною якого і був Каор.
Хороший кагор – це ароматне вино, в якому переважають ноти свіжих чорних ягід, ягідного джему та чорного шоколаду, а смак його ягідно-вершковий, з шоколадною гіркуватістю в післясмаку. Кагор має бути насиченого темно-червоного кольору, майже непрозорим.
Кагор допускається пити протягом усього обіду чи вечері. П’ють кагор неспішно, маленькими ковтками, не розбавляючи водою.
Кагор є єдиним спиртним напоєм, яке можна освячувати в храмі.
Кагор, як і інші популярні вина, часто піддається підробці. Щоб розпізнати фальсифікат, можна спробувати розбавити кагор водою 1:2 і дати настоятися. Натуральне вино не змінить кольору, у ньому не повинно з’явитися сторонніх запахів, смаків або кислоти.
На контретикетці пляшки з кагором ви знайдете назви сортів винограду, з якого він був зроблений. У традиції виноробства різних країн можна зустріти склад, що трохи відрізняється, але обов’язковим об’єднуючим компонентом буде червоний виноград Каберне Совіньйон.
Якщо у складі кагору не вказані сорти винограду, а написано щось на кшталт «виноматеріали» тощо, перед вами, швидше за все, звичайний винний напій, а не справжній кагор.