Святий Вечір – традиційна вечеря напередодні Різдва, коли за столом збирається уся родина. За традицією на столі у Святвечір має бути 12 пісних страв, що символізують дванадцять апостолів та кількість місяців у році. Які традиційні страви мають бути на столі, розповість «Махала».
1. Найголовніша страва на столі у Святвечір – це кутя, адже саме з неї починається трапеза.
Кутя з пшениці є найбільш традиційною, проте є варіанти куті із перловки, куті із булгура та куті з рису. Зерно в куті символізує достаток і вічне життя, а мед – символ чистоти та Божого слова. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Кутю після вечері залишають на цілу ніч на столі для душ померлих, оскільки кутя символізує єднання з Богом і світом померлих.
Рецепт куті: 2 склянки пшениці, 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 5 ст. л. меду, 1 склянка цукру-піску.
Просушіть пшеницю в духовці при температурі 200-250 градусів 1 годину. Періодично помішуйте, щоб не підгоріла. Потім промийте пшеницю і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Покладіть пшеницю у 3 л води та доведіть до кипіння. Варіть не менше 3 годин. Далі необхідно запарити в окропі мак і розтовкти його у ступці. Можна додати під час розтирання половину цукру. Коли каша охолоне, додайте мак, мед, посічені горіхи, порізані дрібно і посипані цукром яблука. Поставте її на холод.
Варіантів додатків до куті існує багато: різні горіхи, цукати, сухофрукти тощо. Але традиційно, кутя має бути скромною, лише з медом, маком та горіхами.
2. Узвар. Узвар символізує народження, нове життя, а саме – народження Ісуса Христа, а вода є символом очищення душі і тіла.
З давніх-давен узвар символізував хороше життя, оскільки сухі і свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед – солодке життя.
Рецепт узвару: 200 г сухофруктів, 3 л води, пів склянки цукру.
Промиваємо сухофрукти у теплій воді, заливаємо водою та варимо близько 30 хвилин. Додаємо цукор та варимо ще 5 хвилин. Перед подачею напій потрібно повністю охолодити. Сухофрукти можуть бути різними, лише яблука та груші, або ж різноманітні ягоди.
3. Борщ. На Святвечір готується пісний борщ з овочів, який заквашується заздалегідь приготованим квасом з буряка. Він має насичений темно-червоний колір і символізує кров дітей з Вифлеєма, яких Ірод наказав убити.
Рецепт борщу: Можливо, ця страва зараз не така популярна на столі у святий вечір, але раніше вона була обов’язковою. Як правило, готували борщ з чорносливом та грибами. Він символізував мир та злагоду. Тож також додаємо і рецепт борщу.
Інгредієнти: Буряк — 1 великий, або 2 середні, 1 маленька морква, четвертина великої капусти або половина середньої, 1 маленька цибулина, 3-5 картоплин, 2 помідори, 3 ст.л. томатної пасти, 5-6 штучок чорносливу, чубчик часнику середній, олія для смаження, гриби печериці мариновані та чверть склянки маринаду з них. Спеції до свого смаку.
Спочатку підготуємо овочі: картоплю нарізати дрібними кубиками, моркву та буряк потерти на великій тертці, дрібно порізати цибулю, чорнослив — соломкою, а гриби розрізати на половинки. Капусту дрібно шинкувати та пом’яти руками.
Обсмажити на добре розігрітій сковорідці цибулю та моркву, додати до них гриби, помідори та томатну пасту, засипати спеціями і додати дрібку цукру. Потушити близько 15 хвилин.
Взяти іншу сковорідку, покласти туди буряк і чорнослив, влити маринад і дати закипіти.
Нагріти воду у каструлі, кинути туди картоплю, через 5 хвилин капусту, ще через 5 — всі інші овочі, додати спеції і варити ще 15 хвилин. Посипати можна часником і петрушкою. Дати перед подачею йому трошки охолонути та настоятись.
4. Капусняк. Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.
Рецепт тушкованої капусти: для страви нам потрібно: 700 г квашеної капусти, 350г печериць свіжих, 1 середня цибулина, зубчик часнику (за бажання можна не додавати), 3 ст.л. олії, спеції за смаком.
Капусту залити водою та тушкувати близько пів години. Відтиснути від зайвої рідини. Гриби та цибулю дрібно порізати, спочатку смажити на гарячій сковорідці цибулю, потім печериці, додати капусту і приправити спеціями. Готувати від 15 хвилин, поки не випарується зайва волога. Подавати можна як холодною, так і гарячою.
5. Хліб. Хліб, калач або ж кочарун символізують смерть і воскресіння: зерно кидають у землю, воно «помирає», але дає плоди, тим самим «воскресаючи». Прийнято, щоб господиня пекла хліб або святкові калачі в день 6 січня, на свят вечір та на Різдво.
6. Риба. Риба – це знак християн. Три рибини з однією головою, або переплетені, символізують Святу Трійцю. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС (ім’я Ісуса) читається як “риба”. Також, першими учнями Ісуса Христа були рибалки. Усі віруючі, учні і сам Ісус Христос уподібнювались рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у «воді вчення».
Рецепт риби з грибами: 1,5 кг свіжої риби, 50г сушених грибів, 2 цибулини середні, 100 г олії, ложка гірчиці, часник — 2-3 середні зубчики, пучок зелені (кріп та петрушка), сіль.
Рибу почистити та підсушити, нарізати порціями і змастити часником перетертим із сіллю. Залишити її у холодному місці, мінімум на годину. Гриби відварити і порізати. Взяти посудину для запікання, встелити дно грибами та цибулею, порізаною кільцями. Зверху покласти рибу, зверху знову цибулю і гриби, знову рибу і вкласти щільно цибулею та грибами зверху. Залити ємкість відваром, що лишився з грибів, вимішаним з гірчицею і олією. Запікайте близько 1 години на середньому вогні. Перед подачею полийте соусом із посудини та посипте зеленню.
7. Січеники з гороху. Горох із квасолею символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також, вони символізують єдність роду, тому що всі за різдвяним столом – як горошинки в одному стручку.
Рецепт січеників:
Для страви потрібно: 2 склянки гороху, 4 ст.л манної крупи, 3 ложки олії, 2 яйця, 3 ложки сухарів та маленька цибулина.
Горох замочіть у воді за ніч до приготування. Потім відваріть його і перетріть у пюре. З крупи зварити манну кашу та додати в горох. Цибулю підсмажити, перетерти та також вмішати в пюре. Далі додаємо яйця збиті із спеціями (сіль, перець) та добре вимішуємо. Формуємо котлетки, обвалюємо їх у сухарях і обсмажуємо до рум’яності.
8. Часник. На Святвечір часник кладуть по кутках столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров’я і очищення від гріхів.
9. Голубці. Назва «голубці» вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. А головне – символізує мир.
Рецепт голубців з рисом та грибами. Оскільки страви у вечір перед Різдвом повинні бути пісні, тож готувати бажано голубці з грибами. Їх краще приготувати за день до свята, адже вони смачніші, коли ніч настояться.
Для приготування потрібно: 250г рису (сирого) 50г сушених грибів, 2 цибулини, пів кг свіжих грибів (краще печериці чи білі), одна велика капустина або дві маленькі, томатна паста. За смаком додати спеції.
Для підготовки потрібно зварити та охолодити рис, запарити сушені гриби, процідити та порізати. Подрібнити цибулю та свіжі гриби. Розібрати капусту на листя і запарити його на хв 15-20.
Після треба посмажити цибулю та гриби, зрізати із листя капусти тверді прожилки. Змішати рис, цибулю з грибами і додати спецій. Тепер можна формувати голубці, бажано невеликого розміру. Складаємо їх щільно у баняк. На сковорідці підігріваємо відвар з сушених грибів та томатну пасту і заливаємо цією рідиною голубці. Відправляємо їх у духовку на півтори години на середній вогонь.
10. Пампушки. Пампушки символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа. Символ свята, радості, достатку і щастя яке дарує Бог.
11. Каша. Каша є символом продовження роду та єднання людей. Також вона символізує плодючість домашньої худоби, врожайність земель та працьовитість господарів.
12. Вареники. Вареники символізують достаток та ситість. Господь призначив місце людини у Царстві Божому, де вона житиме добре «як вареник в маслі».
Рецепт: Для тіста нам потрібно: 500г пшеничного борошна, 250г холодної води, 3ст.л. олії та дрібка солі. Перемішати всі ці інгредієнти, замісити тісто та покласти його настоюватись 1 годину. Тісто вийде досить еластичне, тож його можна рокатувати тоненько.
Для начинки є безліч варіантів: картопля, тушкована капуста, картопля з капустою, картопля з грибами, з сиром солоні або солодкі, з вишнями. Але традиційно роблять велику порцію вареників з картоплею, а у них кидають декілька “з сюрпризом”. Кому попадеться з гречкою, той матиме достаток, кому з цукром — солодке життя.