Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як громадські активістки відкрили етнографічну кімнату-музей “Бащина къща” в селищі Суворове Ізмаїльського району, щоб зберегти культурну спадщину

08 Грудня 2023 13:59
Валерій Гайдаржи
Як громадські активістки відкрили етнографічну кімнату-музей “Бащина къща” в селищі Суворове Ізмаїльського району, щоб зберегти культурну спадщину

В селищі Суворове на базі Будинку культури за ініціативи мешканців відкрилась болгарська етнічна кімната-музей “Бащина къща”. Журналіст видання “Махала” поспілкувався з однією з ініціаторок створення  кімнати-музею, художньою керівницею Суворовського Будинку культури Олександрою Ніколаєвою, яка розповіла, з чого все починалось і що планується.

Олександра Дмитрівна багато років мешкала в різних місцях нашого регіону: в Одесі та Ізмаїлі. Але все ж таки вирішила повернутись туди, де народилась, в селище Суворове. Тут вона влаштувалась працювати в Будинок культури художньою керівницею. 

В моїй сім’ї є багато традицій і обрядів, які ми не забуваємо, тому у мене завжди було бажання, поки я маю сили та можливості, допомогти зберегти культурну спадщину нашого селища”, – розповіла  Олександра Дмитрівна. 

В селі також мешкає Ольга Михайлівна Ракова, яка паралельно з Олександрою Ніколаєвою багато років виношувала  ідею створення музею. Так сталось, що вони зустрілись на одному заході та розговорилися. З’ясувалась, що вони  мають спільне бажання – створити музей.  Разом почали шукати  інформацію щодо створення музею, вивчали досвід інших. А згодом відвідали музей села Баннівка, який їх вразив.

Цей музей нас дуже надихнув. Ми почали розмірковувати, де ми можемо створити таке ж місце в нашому селі. Знайшли невелике приміщення в Будинку культури та зайнялись облаштуванням”, – поділилася Олександра Дмитрівна.

Для початку жінки зібрались в Будинку культури з людьми, які мають бажання допомогти у створенні музею, обговорили питання обладнання приміщення, а далі звернулися до людей  через місцеві пабліки в соціальних мережах, оголосивши збір старовинних експонатів та фотографій.

Люди відгукнулися, почали приносити різні експонати: старовинні ліжка, серванти, лавки, килими, картини, фотографії та багато чого іншого. 

Активістки реставрували їх власними силами дуже акуратно, намагаючись зберегти оригінальний вигляд. Усі експонати підписані і вказують на людину, яка зробила подарунок музею. Підготовчий період тривав приблизно місяця, а вже через  два місяці музей  відкрили. 

В нас планів багато. Для того, аби почати свою діяльність, ми створили групу музею в Фейсбук, Телеграм та Вайбер. Найважливіше зараз – це збір інформації та фотографій з історії села та публікація їх в наших групах. Надалі ми плануємо вже проводити болгарські седянки (типу українських вечорниць) та інші обрядові свята нашого краю. Також плануємо почати вивчення історії нашої церкви, бо вона має дуже цікаву історію створення”, – поділилася планами Олександра Ніколаєва. 

Також вона додала, що в планах  є і придбання  будинку, щоб розширити  кімнату до справжнього музею. 

Ми вже маємо на розгляді один будинок, він знаходиться в центрі, неподалік від Будинку культури, і досить в непоганому стані.  За інтер’єром якраз підходить для нашого музею, але поки вирішуємо всі юридичні питання з ним”, – розповіла активістка.

А ще для розширення громадського руху зі збереження культурної спадщини жінки розпочали роботу над створенням  громадської організації та відкриттям  благодійного рахунку. Планується, що за кожною людиною будуть закріплені певні напрями: хтось буде збирати старовинні пісні, хтось експонати, хтось буде займатись безпосередньо музеєм, а хтось його фінансовою частиною.  

Моя мрія створити ще гурток для дітей, де їх можна буде навчати різним старовинним ремеслам, в подальшому, можливо, це також почне функціонувати на базі музею”, – розповіла Олександра Дмитрівна.

Етнографічну ж кімнату планують залишити в Будинку культури, вона буде використовуватись для проведення різних культурних заходів.

Зараз ініціаторки створення музею займаються тим, що накопичують експонати,  їм допомагають місцеві мешканці. 

“Я хочу подякувати усім людям, які допомогли та допомагають нам в цьому проекті, ви неймовірні! Окремо хочу подякувати Петру Петровичу Добрєву. Він нам дуже допоміг зі створенням цього музею та завжди консультує нас з різних питань, пов’язаних з музеєм”, – відмітила наостанок Олександра Ніколаєва.

Фото: Бащина къща

Поділитись
Зараз читають