Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Василівській громаді прийняли Стратегію здорового харчування дітей і планують її реалізувати, незважаючи на війну: що вона передбачає

30 Жовтня 2023 14:00
Тетяна Терзі
У Василівській громаді прийняли Стратегію здорового харчування дітей і планують її реалізувати, незважаючи на війну: що вона передбачає

На сесії Василівської сільської ради відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму презентував «Стратегію розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок в закладах освіти Василівської сільської ради». Про це виданню «Махала» розповіла начальник відділу Тетяна Бєліогло.

«Ми презентували Стратегію, яка розрахована на 4 роки, на сесії депутати прийняли її. За що я їм дуже вдячна, що вони розуміють важливість цієї проблеми. Прийняли Стратегію навіть з грошима», – розповіла начальниця відділу.

Мета Стратегії – формування здорового способу життя завдяки впровадженню культури здорового харчування, якість, безпечність і доступність харчування в закладах освіти і дотримання норм здорового харчування.

Реалізація Стратегії має вирішити задачі з забезпечення дітей належною харчовою продукцією, яка б відповідала дієтологічним нормам, містила необхідні поживні речовини для здорового росту і  розвитку дитини, забезпечення підвищення якості готових страв, дотримання санітарних норм в процесі приготування їжі в закладах освіти.

Тетяна Бєліогло розповіла, що готуючи цей документ на сесію, вони провели аналіз стану харчоблоків всіх закладів освіти громади на відповідність сучасним стандартам. Виявилося, що ні один з них не відповідає сучасним вимогам до харчоблоків – потрібні ремонти і нове обладнання.

Реалізація Стратегії передбачає виділення коштів з місцевого бюджету на виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт приміщень, проведення ремонтних робіт і закупівлю необхідного обладнання і меблів.

За словами начальника відділу, на 2024 рік передбачена найбільша сума коштів.

«В перший рік беремо наш опорний Василівський ліцей, який має бути взірцем для всіх, і Каракуртський ліцей, бо там найгірша ситуація з харчоблоком. На 2025 рік запланували Калчевський ліцей і Василівський дошкільний заклад. За чотири роки ми маємо відремонтувати і обладнати всі заклади освіти в громаді. Не буде так, що в одному закладі будуть робити ремонт, в іншому меблі купувати, а в третьому  обладнання. Ми беремо один об’єкт і повністю його закінчуємо: ремонтуємо і закуповуємо обладнання», – поділилася планами Тетяна Бєліогло.

За її словами, в  2024 році потреба в коштах складатиме до 4 млн  на рік. Вона сподівається, що бюджет громади виконуватиметься і будуть необхідні кошти в бюджеті розвитку громади, щоб вирішити цю важливу проблему, яка стосується дітей. Поки вона бачить підтримку депутатів і вдячна їм за розуміння. Так було і на початку повномасштабного вторгнення, коли закладам освіти потрібні були укриття.

«У нас була Программа з харчування, яка передбачала ремонт харчоблоків. Ми планували це зробити ще в 2021-2022 році. Але війна змінила плани. І всі кошти ми кинули на обладнання укриттів. Зараз у нас всі школи і дитячі садки мають укриття. Буду сподіватися, що ми отримаємо і кошти на реалізацію Стратегії з харчування», – висловила бажання Тетяна Георгіївна.

Зараз в учбових закладах Василівської громади діти отримують повноцінне харчування. Дійсно, не всі продукти правильного харчування їм подобаються. Діти не люблять броколі, кус-кус, булгур, чечевицю. Це пов’язано з  місцевими традиціями в харчуванні. Але повара намагаються зробити блюда смачними, приховати від дітей корисні, але не любимі продукти, та ще й креативно подати страву, щоб дитина її скуштувала. Також Тетяна Беліогло розповіла, що проводиться робота і серед батьків щодо  формування у дітей правильних харчових звичок.

Нагадаємо, скільки коштує харчування дітей в громадах Болградського району.

Поділитись
Зараз читають