Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Скільки коштує харчування дітей в громадах Болградського району і чи подобається дітям корисна їжа

27 Жовтня 2023 11:00
Тетяна Терзі
Скільки коштує харчування дітей в громадах Болградського району і чи подобається дітям корисна їжа

Вже другий рік діти навчаються в умовах війни, більшість з них відвідують школи і дитячі садочки, бо мають укриття. Перебування в закладах шкільної і дошкільної освіти передбачає харчування. Вартість обіду залежить в першу чергу від можливостей місцевого бюджету.  «Махала» дізналася про вартість харчування в різних громадах і чи подобаються дітям блюда, які готують з врахуванням реформи шкільного харчування.

В Арцизькій громаді за рахунок місцевого бюджету забезпечують харчуванням учнів 1-4 класів, дітей пільгової категорії і дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. Про це журналісти дізналася від Арцизького міського голови Сергія Парпуланського. Він навів цікаву статистику.

«1059 учнів 1-4 класів шкіл нашої громади харчуються за рахунок місцевого бюджету. Також безоплатним харчуванням забезпечено 147 дітей пільгових категорій та 51 дитина із числа ВПО. Вартість харчування одного дня школяра в 2023 році складає 33 грн.  Вартість харчування одного дня в садочках громади в поточному році складає 55 грн, з них 40% – 22 грн це батьківська плата, 60% – 33 грн компенсуються бюджетними коштами», – повідомив голова і додав, що діти із задоволенням їдять все, що їм готують

В Болградській громаді харчування дітей коштує  в школі 43 грн, а в дитячому садочку 78 грн в день. В дитячому садочку батьки сплачують 60%  вартості харчування, а 40% компенсують за рахунок коштів місцевого бюджету. В Болградській громаді багато категорій дітей мають пільги – це діти з числа ВПО, діти учасників бойових дій, загиблих військових, діти з багатодітних родин тощо.  

«Ми впровадили меню, яке відповідає Постанові Кабміну №305, розробили технологічні карти. Можливо, спочатку, як впроваджували реформу системи шкільного харчування, не всім подобалися блюда, але згодом їх вдосконалили, зробили більш цікавими для дітей, тому зараз вони їдять із задоволенням», – розповіла начальниця відділу освіти Болградської міської ради Ірина Гончарова.

В Василівській громаді учні 1-4 класів і діти пільгового контенгенту отримують безкоштовний обід. Вартість шкільного обіду 50 грн. В дитячому садочку вартість харчування в день – 75 грн, батьки сплачують 50%, решта компенсується з місцевого бюджету.

За словами начальниці відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Василівської сільської ради Тетяни Беліогло, не все корисне подобається дітям. Так, діти не полюбляють броколі, чечевицю, булгур, кус-кус, бо мають інші смакові звички. Але кухарі всіх закладів освіти Василівської громади роблять так, щоб корисне, але несмачне для дітей, приховати і зробити смачним. Багато уваги приділяється і подачі страв, щоб зацікавити дітей це скуштувати.

Нагадаємо, 1 вересня 2020 року в Україні офіційно стартувала реформа системи шкільного харчування, ініціатором якої стала перша леді України Олена Зеленська. Основна мета — підвищити загальний середній рівень харчування, починаючи з якості, поживності страв та безпеки харчових продуктів та закінчуючи ресурсним забезпеченням шкіл.

Не секрет, на початку втілення реформи і батьки, і діти скаржилися, що корисна їжа не смачна. Але згодом знайшли золоту середину між корисним і смачним.

Фото зі сторінки Сергія Парпуланського у “Фейсбук”.

Поділитись
Зараз читають