На початку 2020 року світ сколихнула пандемія COVID-19, і багато сфер бізнесу опинилися на межі закриття. Серед них була і туристична індустрія, адже сфера відпочинку зіткнулася із закриттям кордонів та обмеженнями на переміщення. У 2022 в Україні ввели воєнний стан. Але молоді та амбітні жителі Болграда не побоялися відкрити нову справу.
В цьому сезоні в Болграді, практично в межах міста, з’явилося нове місце «Садиба Мара». Тут можна відпочити, оздоровитися і спробувати вишукані страви зі старовинної печі. Відкрили цю локацію подружжя Дімових. Що це таке та як прийшла ідея створення такої локації? Дізнавалося інтернет-видання “Махала”.
В родині Дімових кожен успішний у своїй сфері – Алла у сфері краси, Олександр – у виготовленні кованих виробів. Вони разом вирішили, що можна спробувати щось нове і своїм прикладом довели, що навіть за часів кризи можна знайти нові можливості. Вони відрили локацію з басейном, чаном, мангальною зоною та доглянутим зеленим подвірʼям. Це місце одразу стало мати великий попит серед місцевого населення, а також гостей міста.
Алла, розкажіть, будь ласка, як Ви наважились у такий час заснувати сімейну справу у сфері відпочинку та розваг із великим туристичним потенціалом? Яку мету та місію переслідували?
Спочатку ми зробили територію для себе, використовували її як дачу. Пізніше до нас стали приходити знайомі відпочити й вони стали просити все частіше відвідувати нашу садибу. Ми стали розширюватися і навіть після введення воєнного стану ми не припиняли облагороджувати територію, висаджувати зелені насадження. Встановили альтанку та гойдалку, збудували мангальну зону. Так наша дача перетворилася на сімейну справу.
Хто формує та входить у вашу команду? Яких принципів в управлінні ви дотримуєтесь?
Садиба – це наша сімейна справа. Ми нею займаємось удвох із чоловіком. Також досить часто нам допомагає наша мати. Іноді ми залучаємо людину, яка може добре та правильно підготувати чан для гостей. Щодо принципів управління, у будь-якій справі важлива відповідальність, дисципліна, пунктуальність, чистота та порядок.
Сфері відпочинку та розваг завжди був на піку популярності. Які конкурентні переваги ви маєте на даному ринку?
“Родзинкою” нашої локації є той факт, що ми продовжуємо традицію, яка передавалася з покоління в покоління, і для приготування страв використовуємо старовинну піч. Таку піч у нас в народі часто називають “соба”.
У сучасному світі цей символ регіону завжди викликає інтерес гостей. Піч, яка розпалюється на дровах, а також випромінює прекрасний аромат, не може залишити байдужим будь-кого.Страви із печі мають неймовірний смак. Ми пропонуємо такі страви: мілина, фаршироване ягня, риба з овочами, капуста з качкою, картопля запечена. Також ми готуємо страви на багатті з екологічно-чистих продуктів, корисних для здоров’я. Всі нюанси обговорюємо з гостями.
Які плани та цілі ви ставите у найближчому та довгостроковому майбутньому? Як ви бачите подальший розвиток?
Ми плануємо й надалі удосконалювати нашу територію, шукати цікаві варіанти, де поки що немає конкуренції в нашому місті.
Вважаю, що в нас дуже добротний комплекс. Адже коли у справу вкладаєш душу та енергію, вона завжди йде на благо оточення. Коли все будуєш своїми руками – цінність створеного вища. Ми продовжимо розвивати свою справу попри всі перепони.
Які основні принципи та стратегії допомогли вам досягти успіху у бізнесі?
У нас немає жодних стратегій та цілей, є просто наполегливість та бажання йти до своєї мети. Я думаю, тільки це дає можливість досягти успіху в будь-якій справі або захопленні.
Які особисті якості вважаєте найважливішими для підприємця?
Наполегливість, віра в себе, віра в те, що робиш. Якщо вже щось робити, то завжди йти вперед ні дивлячись на труднощі та перешкоди, які можуть зустрічатися на шляху кожної людини.
Які поради ви дали б молодим підприємцям, які бажають розпочати свій бізнес? Які ключові навички необхідні для успіху у підприємництві?
Легко починати те, про що ти думаєш і чим “палаєш”. Нікого не бійтеся і не слухайте, йдіть вперед. Нічого не залишайте на завтра, бо завтра може не наступити або може бути пізно.
Історія сім’ї Дімових демонструє, що вроджена підприємницька сміливість та гнучкість можуть призвести до успіху навіть у найскладніших обставинах. Слідкувати за досягненнями садиби Мара можна на їх особистій сторінці в Інстаграмі. Можливо ця історія успіху надихне й інших мешканців Болградщини відкривати бізнес та розкривати потенціал Бессарабії.