Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Василівській громаді відновлюють ліси: для чого?

21 Жовтня 2023 11:30
Ганна Ковальова
У Василівській громаді відновлюють ліси: для чого?

На території Василівської громади Болградського району здійснюється підготовка території для висадки лісів. Про це повідомляє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

“З кожним роком все більш відчуваються глобальні процеси зміни клімату. Одним з проявів цього процесу є пилові бурі, які є особливо характерними для південних областей України. Причин пилових бур багато, серед них – посухи, підпали трави і лісу та величезні площі орних земель. Деякі розорані поля фактично по півроку залишаються без рослин, коріння не утримує ґрунт від переміщення. Піщані ґрунти швидко пересихають і, непокриті рослинністю, видуваються вітрами” – розповіли в Департаменті.

Зазначено, що в Україні вітровій ерозії щорічно піддаються понад 6 млн га, а в роки з пиловими бурями – до 20 млн га. Поля, які зазнали вітрової ерозії, стають малородючими.

В Департаменті стверджують, що оптимальне землекористування дозволило б зменшити інтенсивність та наслідки пилових бур. Тому одним з можливих способів зниження впливу вітрової ерозії є створення нових і підтримання вже існуючих лісосмуг.

“Мережа лісосмуг знижує швидкість вітру («гасить» вітер), тому ґрунт на міжсмужних полях не видувається. Згідно досліджень агрономів, якщо площі лісосмуг на полях складають 1,5%, то від вітрової ерозії можуть загинути до 20,7% посівів озимих культур, а якщо 2,5% – негативний ефект цього явища не спостерігається взагалі. Крім того, показано, що навіть у сприятливі роки врожай озимої пшениці на полях з системою лісосмуг на 15% вищий, а вміст білка в зерні зростає на 1-1,1%” – повідомили в Департаменті ОВА.

Крім запобігання ерозії, лісосмуги також покращують мікроклімат, зберігають родючість ґрунту та затримують сніг. Внаслідок зменшення швидкості вітру суттєво знижується випаровування вологи з ґрунту. В лісосмугах оселяються птахи, які винищують шкідливих комах і гризунів, а також дикі бджоли, які є гарними запилювачами багатьох сільськогосподарських культур.

Поділитись
Зараз читають