Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В селі Баннівка Василівської громади відроджують місцевий фольклор

13 Жовтня 2023 14:30
Валерій Гайдаржи
В селі Баннівка Василівської громади відроджують місцевий фольклор

В селі Баннівка Василівської громади реалізовується проєкт «Відродження місцевого фольклору», в рамках якого будинок-музей “Бьлгарска кьща” поповнюється новими експонатами.  Багато мешканців села допомагають наповнити його цінними речами, передаючи для нього старовинні експонати: скрині, вишиті скатертини, фотографії, наволочки, вишиті серветки та інші предмети побуту та гардеробу.  

Що це за проєкт та як сьогодні живе “Бьлгарска кьща” журналіст інтернет-видання “Махала” дізнався у директорки місцевого Будинку культури Жанни Іванівни Пундєвої.

Проєкт «Відродження місцевого фольклору» в нашому селі проводиться вже понад 10 років, просто в якийсь рік він проводився більш масштабно, а в якийсь менш. Зараз, коли я стала на посаду директора будинку культури, я вирішила його продовжити. Дякую нашим людям, адже як ми повідомляли на нашій сторінці у Фейсбуці, експонатів в нашому музеї стало більше, є навіть експонати подаровані мешканцями навколишніх сіл” – розповіла Жанна Іванівна.

Працівники Будинку культури збирають усі експонати до купи та реставрують їх.

“До нашого музею приносять дуже різні старовинні експонати, якісь в більш гарному стані, якісь в менш. Ми намагаємось всі ці експонати привести до ладу, десь підшити, десь відбілити, десь якусь дощечку замінити. Все реставруємо та розміщуємо в стінах нашого музею” – зазначила Жанна Пундєва.

Робиться це для того, аби зберегти місцевий фольклор, адже ситуація в селах за минулі роки складається так, що молодь, по-перше, не цікавиться своєю історією, а по-друге, виїжджає жити в міста.

“Ми б хотіли, щоб молодь мала змогу прийти до музею, дізнатися про свою культуру, потримати в руках експонати, якими користувалися їхні пращури” – пояснює Жанна Пундєва.

Також мешканці Баннівки збирають й нематеріальну спадщину. За 10 років роботи проєкту вдалося відродити багато традицій, як, наприклад, Пиперуда, Коледа, Маланка, Лазар та багато інших. Також у співпраці з місцевим ансамблем “Българска Роза” розпочато процес відтворення багатьох старовинних автентичних бессарабських пісень. 

На цьому активісти з Баннівки не планують зупинятися. 

В нас заплановано багато проєктів на майбутнє, але поки можу розказати лише про один з них. В нашому Будинку культури в приміщенні фоє знаходиться велика картина, де зображено, як люди танцюють “Хоро”. Ми хочемо зробити фотозону біля неї, щоб люди, які приходять до музею, могли зробити гарну фотографію собі на пам’ять” – зазначила директорка Будинку культури.

Користуючись нагодою, Жанна Пундєва подякувала усім, хто робить внесок у збереження нашого минулого.

“Ми щиро дякуємо всім, хто приєднався та продовжує приєднуватися до відродження нашої культурної спадщини. Ваша робота є чудовим прикладом того, як ініціативність, спільна праця та відданість можуть сприяти збереженню та розвитку нашої культурної спадщини” – зазначила вона. 

Фото з групи Баннівський Будинок культури

Фото Баннівського Будинку культури

Поділитись
Зараз читають