Осінь – це пора року, яка завжди асоціюється зі специфічними ароматами, багатством кольорів та найкращими смаками, які може подарувати природа. Збираючи врожай, який ввібрав у себе останні промені сонця, люди традиційно готуються до найхолодніших місяців року. Однією з безпечних, найпопулярніших та найсмачніших технік збереження овочів на зиму є засолювання.
Журналіст інтернет-видання “Махала” вирушив на центральний ринок в Болграді, аби дізнатися скільки в середньому коштують овочі та інші інгредієнти для засолювання. За основу ми взяли класичний рецепт страви під назвою “Туршу”.
Аби засолити пʼять кілограмів овочів нам, в середньому, знадобиться 150 гривень. На болградському ринку помідори коштують 20 грн за кілограм, перець – 30 грн/кг, буряк та капуста обійдуться у 20 грн/кг, зелень, а саме кріп, петрушка та селера, коштують 15 грн за пучок. Найдорожчим інгредієнтом в страві є цукор, який коштує 34 грн за кілограм, сіль трішки дешевша – 20 грн/кг.
Спеціально для інтернет-видання “Махала” вже відома господиня з Кубейської громади Марина Гайдаржи продемонструвала свій рецепт гагаузької “Туршу”, який передається з покоління в покоління. Переглянути відео можна за посиланням.